eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megváltoztatták az új lakossági napelemes pályázat szabályait

Jórészt a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában érvényesített pontosításokat, változtatásokat.

Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama, illetve legfeljebb 600 ezer forint számolható el a mérőhely szabványosítására és fázisbővítésére. A kivitelezők alvállalkozóinak nem kell külön regisztrálniuk. A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás nyerhető el napelem és tároló együttes létesítéséhez. A kormány a pályázattal a zöldenergia termelésére és tárolására ösztönözve segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében.

Az egy hónapja meghirdetett programban a saját lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek vissza nem térítendő támogatás felhasználásával láthatják el megújuló energiaforrással lakóépületeiket. A költségeik kétharmadának átvállalásával megvalósuló beruházások révén saját célra termelhetnek zöldenergiát, és tárolhatják azt későbbi felhasználásra.

E háztartások nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra. A nyertesek a rugalmas felhasználási lehetőséggel élve hatékonyabban mérsékelhetik rezsiterheiket.

A kivitelezők 2023. december 4. óta jelentkezhetnek a programba, egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációját hagyták jóvá. A támogató Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben több mint 1900-an érdeklődtek telefonon vagy írásban. Jórészt éppen a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában lévő pontosításokat, változtatásokat.

Fontos újdonság, hogy

  • a mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3-szor 20 amperes fázisbővítése támogatható tevékenységként összesen maximum 600 ezer forintig számolható el.
  • Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.
  • A fejlesztés kapcsán kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják, ennek megfelelően a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozza meg a módosított kiírás.

Az iparági vállalkozásokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy kizárólag a generálkivitelezőknek kell regisztrálniuk a programban, az általuk igénybe vett alvállalkozók regisztrációja nem szükséges. A pályázók és kivitelezők védelme érdekében a módosított dokumentumok részletezik a vállalkozási szerződés felmondási feltételeit, jogosulatlan felhasználás esetén a támogatás visszakövetelésének lehetséges módját.

A családok 2024. január 15-étől választhatnak kivitelezőt a programban regisztrált cégek közül. Az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is egyszerűsíti a jelentkezők számára. Támogatási kérelmeket a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×