eur:
385.28
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Napelemet szerelnek a Zalasolar Kft. szakemberei a nagykanizsai református templom parókiája tetőszerkezetére 2019. március 4-én. A 12,6 kilowattos teljesítményű rendszer teljes mértékben fedezni fogja a templom és a parókia áramszükségletét.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megváltoztatták az új lakossági napelemes pályázat szabályait

Jórészt a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában érvényesített pontosításokat, változtatásokat.

Több, túlnyomórészt technikai jellegű módosítást vezettek át a modern napelemes rendszerek telepítését támogató program kiírásán az Energiaügyi Minisztérium közleménye szerint. A várható megtérülési időhöz igazodva egységesen tíz év lesz a rendszer-, termék- és kivitelezői garanciák teljes időtartama, illetve legfeljebb 600 ezer forint számolható el a mérőhely szabványosítására és fázisbővítésére. A kivitelezők alvállalkozóinak nem kell külön regisztrálniuk. A január közepén megnyíló Napenergia Plusz Programban egy ingatlanra akár 5 millió forint támogatás nyerhető el napelem és tároló együttes létesítéséhez. A kormány a pályázattal a zöldenergia termelésére és tárolására ösztönözve segíti a családokat áramszámlájuk csökkentésében.

Az egy hónapja meghirdetett programban a saját lakóingatlannal, haszonélvezeti joggal vagy lízingszerződéssel rendelkező magánszemélyek vissza nem térítendő támogatás felhasználásával láthatják el megújuló energiaforrással lakóépületeiket. A költségeik kétharmadának átvállalásával megvalósuló beruházások révén saját célra termelhetnek zöldenergiát, és tárolhatják azt későbbi felhasználásra.

E háztartások nagyobb mértékben válnak képessé az energetikai szempontú öngondoskodásra. A nyertesek a rugalmas felhasználási lehetőséggel élve hatékonyabban mérsékelhetik rezsiterheiket.

A kivitelezők 2023. december 4. óta jelentkezhetnek a programba, egy hónap alatt több mint 400 cég regisztrációját hagyták jóvá. A támogató Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség ügyfélszolgálatán az elmúlt hetekben több mint 1900-an érdeklődtek telefonon vagy írásban. Jórészt éppen a beérkezett észrevételek alapozták meg a kiírás első módosításában lévő pontosításokat, változtatásokat.

Fontos újdonság, hogy

  • a mérőhely szabványosítása és legfeljebb 3-szor 20 amperes fázisbővítése támogatható tevékenységként összesen maximum 600 ezer forintig számolható el.
  • Az e tételektől külön kezelendő előkészítési és adminisztratív költségekre a beruházási kiadások legfeljebb 15 százaléka fordítható.
  • A fejlesztés kapcsán kötelező garanciális időszakokat a várható megtérülési időhöz igazítják, ennek megfelelően a rendszergarancia, a kivitelezői garancia, valamint a napelemre, az inverterre és a tárolóra vonatkozó termékgarancia időtartamát egyformán 10 évben határozza meg a módosított kiírás.

Az iparági vállalkozásokat érintő egyik legfontosabb változás, hogy kizárólag a generálkivitelezőknek kell regisztrálniuk a programban, az általuk igénybe vett alvállalkozók regisztrációja nem szükséges. A pályázók és kivitelezők védelme érdekében a módosított dokumentumok részletezik a vállalkozási szerződés felmondási feltételeit, jogosulatlan felhasználás esetén a támogatás visszakövetelésének lehetséges módját.

A családok 2024. január 15-étől választhatnak kivitelezőt a programban regisztrált cégek közül. Az adminisztrációt a szerződésminta kötelező használata is egyszerűsíti a jelentkezők számára. Támogatási kérelmeket a már megkötött kivitelezői szerződéssel rendelkezők nyújthatnak majd be.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×