eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
On the picture there is a wallet held in hand with some Hungarian forint banknotes. Three ten thousand forint banknotes and one twenty thousand forint banknote. Altogether 50000 HUF. The background is black. This picture is color saturation enhanced.
Nyitókép: Gabor Meszesan/Getty Images

Nagy Márton elmondta, hogyan költhet majd többet a lakosság

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kedden részt vett a Fidesz-KDNP gazdasági kabinetjének ülésén, az Országházban. A tárcavezető a gazdasági kormányzásban bekövetkezett változások mellett az aktuális gazdasági folyamatokról és a jövő évi gazdasági kihívásokról tájékoztatta a kormánypárti parlamenti képviselőket. Beszélt arról is, hogy célzott program készül a munkaerő-tartalék mobilizálására.

Előadásában Nagy Márton kiemelte, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a növekedés helyreállításának az éve. A kormány teljesítette a vállalását, októberben egy számjegyűre, novemberben pedig 7,9 százalékra szorította vissza az inflációt, miközben a gazdaságban is pozitív folyamatok azonosíthatók: megszűnt az ikerdeficit, újra nőnek a reálbérek, negyedéves alapon pedig növekszik a gazdaság - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Nagy Márton kiemelte, hogy jövőre az unión belül Magyarországon nőhet az egyik legnagyobb mértékben a gazdaság.

Az óvatossági motívum fokozatos oldódásával 10 százalék körülire csökkenhet vissza a háztartások jövedelemarányos megtakarítási rátája,

amely a reálbérek növekedése mellett egyre inkább támogathatja a lakossági fogyasztás bővülését.

A tárcavezető kiemelte, hogy 2022-ben a teljes beruházási ráta meghaladta a GDP 28 százalékát, a magánszektor beruházásai hozzávetőlegesen 23 százalékot tettek ki. Az idei évben a beruházási ráta várhatóan 26 százalék körüli szintre mérséklődik az elmaradt állami beruházások miatt. A magánszektor beruházásai ugyanakkor gyorsan visszapattantak és a mutató elérheti a GDP 22 százalékát 2023-ban, és a GDP 23-24 százalékát 2024-ben.

A kormány célja, hogy a beruházási rátát 25 százalék fölötti szinten tartsa. Az óvatossági motívum oldódása, valamint a reálbérek növelése a fogyasztás helyreállását fogja eredményezni, ami végső soron a hazai piacra termelő ágazatok termelésének és beruházásainak bővülésében csapódhat le, ezzel is segítve a belgazdaság megerősödését - állapította meg.

A tárcavezető mindezek mellett hangsúlyozta, hogy 2010 óta az aktivitási ráta Magyarországon jelentős mértékben, 56,7 százalékról 67,3 százalékra nőtt a 15-74 évesek között. Aláhúzta, hogy a gazdaság visszapattanásához arra van szükség, hogy a munkaerő-tartalék kihasználásával tovább bővüljön a foglalkoztatottság. Emiatt az idegenrendészeti törvény, így a vendégmunkások alkalmazásának szigorítása mellett

tovább kell aktivizálni a hazai munkaerő-tartalékot, amelynek érdekében a kormány célzott programot fog kidolgozni

- derül ki a GFM közleményéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×