eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Robert Holzmann, az Osztrák Nemzeti Bank elnöke beszél a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által rendezett Lámfalussy Lectures Konferencián Budapesten 2020. január 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

MNB stabilitási jelentés: minden korábbinál jövedelmezőbb helyzetben vannak a bankok

Stabil a hazai pénzügyi rendszer, a bankok pedig tőkeerősek - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitási jelentése. Az MNB elemzői arra is kitérnek, hogy jelenleg még 300 ezer lakossági jelzáloghitel-szerződés van a kamatstop hatálya alatt, mintegy 1200 milliárd forintos hitelállománnyal.

A hazai bankrendszer változatlanul stabil, sokkellenálló-képessége erős. A jövedelmezőség kiugró, ehhez érdemben hozzájárult a jegybanki betéteken elért kamateredmény - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank most közzétett pénzügyi stabilitási jelentése.

"Kiugró volt a bankrendszer első féléves eredménye, és valószínűleg megelőlegezhetjük, hogy az idei teljes éves profit is kiemelkedő mértékű lesz.

Az első félévben 675 milliárd forint profitot ért el a bankrendszer a nem konszolidált adatok alapján. Ez a féléves eredmény meghaladja az összes eddigi teljes év profitját"

- fogalmazott az InfoRádióban Dancsik Bálint, az MNB főosztályvezetője.

Azt is elmondta, hogy a lakosság és a nem banki pénzügyi intézmények bankrendszernél elhelyezett betétállománya csökkent, a bankszektor likviditási tartaléka azonban továbbra is bőséges.

Dancsik Bálint arra is kitért, hogy

a hitelpiac idén elérheti a mélypontját

mind a lakossági, mind a vállalati hitelezésben.

A nemteljesítő hitelek aránya közben továbbra is alacsony.

"Összességében nem láttunk emelkedést, sőt az elmúlt hónapokban egyértelmű csökkenés volt a ráta alakulásában, ami elsősorban a háztartási hiteleknek köszönhető, idén augusztusra 3,2 százalékra csökkent."

Az MNB mindezek ellenére lát kockázatokat, igaz, ezek a kockázatok nem rendszerszinten jelentkeznek.

"Kiemeltünk a jelentésben néhány portfóliót, amelyben emelkedésre számítunk. Az első helyen ami az átárazódó és a kamatstopos hiteleket illeti, jelenleg a jelzáloghitel-állományon belül egy 1200 milliárd forintos állomány van a kamatstop hatálya alatt, ez nagyjából 300 ezer szerződést jelent, ezen hitelek esetében - amennyiben kivezetnék a kamatstopot - a törlesztőrészlet-emelkedés mediánja 11 ezer forint lenne, ez nagyjából 27 százalékos emelkedés. Közben a kkv-hitelek esetében jóval gyorsabban amortizálódó állományról beszélünk, augusztusi adatok alapján 650 milliárd forint található még a kamatstop hatálya alatt, ez nagyjából 13 ezer vállalatot jelent."

A hazai lakáspiacon jelentősen mérséklődtek a tranzakciók, és

a lakásárak is enyhén mérséklődtek

2023 második negyedévében éves összevetésben. A lakáspiaci túlértékeltség emiatt valamelyest enyhült, de még továbbra is magas.

A kereskedelmiingatlan-piacon 2023 első félévében emelkedett a kihasználatlansági ráta mind a budapesti irodák, mind az ipari-logisztikai ingatlanok esetében - áll a jegybank pénzügyi stabilitási jelentésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×