eur:
405.76
usd:
357.05
bux:
92964.32
2025. április 26. szombat Ervin
NAK/Lévai Zsolt
Nyitókép: NAK/Lévai Zsolt

Igazi szuperélelmiszer a gomba

Minden étrendbe beilleszthető a gomba. Nem véletlen, hogy a magyarok tányérján is egyre gyakrabban előfordul a sajátos ízvilágú alapanyag. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint évente 22-23 ezer tonna gombát termesztenek Magyarországon, ebből 60 százalék megy exportra.

Mint minden élelmiszernél, a gombánál is komoly veszteséget jelentett – a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt – a Covid-járvány, mára azonban sikerrel lábalt ki az ágazat – mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke az InfoRádióban. 2020-ban az egy főre jutó éves gombafogyasztás hazánkban fejenként körülbelül egy kilogramm volt, az akcióknak és különböző promóciós programoknak, valamint a termék minőségének köszönhetően mostanra ez a mennyiség másfél kilóra emelkedett, bár ez még így is elmarad a három kilogrammos európai átlagtól.

„Egyre inkább teret nyer az étkezésben, végtére is egy szuperélelmiszer”

– fogalmazott a szakember, aki úgy véli, Magyarországon a gomba az egyik legfontosabb élelmiszer, ami az egészségmegőrzésben komoly szerepet játszhat. Mint mondta, a gomba se nem növény, se nem állat, de nagyon komoly beltartalmi értékkel rendelkezik, húspótlóként is használható, alapélelmiszere lehet a növényi élelmet nem fogyasztóknak, vegetáriánusoknak, de minden ételhez tökéletes.

"Szuperélelmiszernek magas fehérjetartalma miatt nevezhető, de kedvező az aminosav összetétele, alacsony energiatartalmú, magas a víz- és élelmirost-tartalma, nem tartalmaz koleszterint, A-, B1,2,3,5,9- vitamint-forrás és kiemelkedően magas D-vitamin tartalommal bír" – jegyezte meg Mártonffy Béla.

Magyarországon a gombatermelésnek egyébként nagy hagyományai vannak. Most 20-22 ezer tonna gombát állítunk elő évente. A termelés 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, 2-3 százalékát pedig a különlegesebb fajták adják, mint például a siitake vagy ördögszekér. Az osztályvezető érdekességként megjegyezte: a laskagombát a húsokhoz hasonlóan ki lehet rántani és szinte megkülönböztethetetlen a bécsi szelettől.

Az itthon megtermelt csiperkegomba mintegy 60 százaléka exportra kerül. A kivitel jelentős részét, csaknem 75 százalékát friss gombaként szállítják a külpiacokra (Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Románia irányába), a fennmaradó 25 százalék konzerv formájában jut el az exportpiacokra (Olaszország, Ausztria). Laskagomba friss piaciként főként itthoni, valamint a német és a román piacra kerül. Az egzotikus gombák a friss piacon korlátozott mennyiségben érhetők el.

Kiemelte azt is, hogy

a precíziós gazdálkodás, a digitális mezőgazdaság legmagasabb szintjét jelenti a gombatermelés;

ma már nagyrészt nem pincékben, hanem modern gombaházakban termesztik, és már a robotizáció is beindult ezen a területen. „Olyan óriási fejlődés van, hogy talán a mezőgazdaság legmodernebb ágazata az üvegházi termelés mellett a gombatermelés.”

A legnagyobb termesztő terület a közép-magyarországi régióban, ezen belül Budapesten és a főváros környékén összpontosul. Az országban termesztett csiperkegombának 45 százalékát ebben a régióban termesztik. Meghatározó csiperkegomba-termesztő terület van Győr-Moson-Sopron és Heves megyében is.

A laskagomba kiemelt termesztő körzetei között szerepel Kecskemét és környéke, a Duna-Tisza köze, Budapest és környéke, valamint Győr-Moson-Sopron és Veszprém megye – sorolta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítóipari Osztályának elnöke, aki úgy véli, hogy a következő időszakban még inkább fejlődni fog a hazai gombatermelés.

NAK/Lévai Zsolt
NAK/Lévai Zsolt

Intenzíven termeszthető, egy négyzetméter felületen akár 250-300 kilogramm gombát lehet előállítani. Ugyanakkor ekkora mennyiség eléréséhez komoly beruházásokra van szükség: biztosítani kell a megfelelő klimatikus viszonyokat, illetve a szén-dioxid, a páratartalom és a szűrt levegő arányát. Sajnos más mezőgazdasági ágazatokhoz hasonlóan a gombatermesztők körében is egyre súlyosabb problémaként merül fel a generációváltás hiánya – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) közös sajtóközleményében.

Ezen felül a hazai gomba megfizethető, helyben és fenntartható módon, korlátozott vízfelhasználással termeszthető, ráadásul felhasználásakor alig keletkezik hulladék. Fontos, hogy a gombát csak rövid ideig tartsuk folyó víz alá, de sose hámozzuk meg, hiszen értékes tápanyagokat tartalmaz a külső borítása is. A gombáknak nem csak a kalapjuk, hanem a tönkjük is felhasználható – emlékeztetnek egyebek mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Bécs vasárnap választ: folytatja-e nagy sorozatát a Szabadságpárt?

Bécs vasárnap választ: folytatja-e nagy sorozatát a Szabadságpárt?

Újabb tartományi választást tartanak a szomszédos Ausztriában, immár a negyediket a tavaly szeptemberi országos parlamenti választások óta. Az önálló tartománynak számító Bécsben a hosszú ideje regnáló Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a felmérések szerint ezúttal is biztos győzelemre számíthat.

Csányi Péter:  az OTP stratégiája sikeres, de van, amit érdemes újragondolni

Drasztikus változtatást nem tervez, de számos területen készül finomhangolásra Csányi Péter, aki május elsejétől az OTP Bank vezérigazgatója lesz. Az InfoRádióban beszélt arról, hogy mely területeken változtatna, és hogy a leányvállalatok vezetőit jobban integrálná az anyabank működésébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.28. hétfő, 18:00
Csányi Péter
az OTP Bank vezérigazgató-helyettese, kinevezett vezérigazgató
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×