eur:
388.81
usd:
361.79
bux:
67944.21
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Brutálisan drágul a tüzelőanyag, az átverésekkel is érdemes résen lenni

A tűzifa is drágult, de különösen a brikett ára lőtt ki, ráadásul a csalókkal sem árt vigyáznia annak, aki szilárd tüzelőt használ.

Egyetlen hónap alatt 13 százalékkal drágult a fabrikett Magyarországon a KSH adatai szerint - írja a Pénzcentrum. A tűzifa ára ugyan nem lőtt ki ennyire, de aki kapkodva, az utolsó pillanatban intézné a vásárlást, azt így is érheti kellemetlen meglepetés.

A KSH friss adatai szerint a fabrikett mázsája októberben átlagosan 20 380 forint volt, ami 13 százalékos drágulást jelent. A jobb minőségű, tehát magasabb fűtőértékű tüzelő ára tavaly szeptemberhez képest 92,8 százalékkal emelkedett.

Ennél stabilabban tartja az árát a tűzifa a portál szerint, szeptemberhez képest majdnem 4 százalékkal csökkent, októberben átlagosan 8010 forintba került egy mázsa. hozzáteszik, tavaly nyárhoz képest ez is 60 százalékos áremelkedésen ment át, ami igencsak fájhat a fával fűtőknek.

A legutóbbi népszámlálás adatai szerint a lakosság

  • 44,6 százaléka fűt csak gázzal,
  • 15,44 százalék távfűtéssel,
  • 15,46 százalék fával,
  • 3,23 százalék elektromos árammal,
  • 13,5 százalék kombinálja a gázt és a fát,
  • 4,09 százalék a gázt és az elektromosságot,
  • a fennmaradók pedig egyéb fűtőanyagokat alkalmaznak.

A gazdasági portál szerint a tavalyi népszámláláson 619 573 háztartás jelölte meg, hogy kizárólag fával fűtenek, ez bő 80 ezerrel kevesebb, mint a 2011-es népszámláláson volt, de még mindig jelentős hányad a lakosság körében. Emellett 543 928 háztartás fűt vegyesen gázzal és fával, úgyhogy összességében majdnem 1,2 millió ingatlantulajdonos számára jelent megoldandó problémát a fűtés.

Felhívják a figyelmet rá,

egyáltalán nem mindegy, milyen tüzelőt vásárolunk és honnan.

A frissen vágott tűzifa tömegének fele víz, így fűtőértéke is alacsonyabb, mivel a nedvesség elpárologtatásához szükséges energia kárba vész. Az ideális víztartalom 15 és 18 százalék közötti, ezt a tűzifa egy-másfél év száradás után éri el. Minden 10 százaléknyi plusz nedvesség majdnem ugyanennyi fűtőérték-csökkenéssel jár.

Arra is figyelmezte a portál, hogy érdemes megfontolni, tömegre vagy térfogatra számolva szerezzük be a fűtőanyagot. A Nébih is emlékeztet, hogy tűzifát tömegre értékesíteni csak hitelesített mérlegen történő mérlegelés után lehet a jogszabályok szerint, erről bizonylatot is kell kapnia a vásárlóknak.

Jóval kevesebb átverési lehetőséget tartogat térfogatra vásárolni, mert egy-egy egységnek nagyjából azonos a fűtőértéke, ha nedvesen vettük meg, maximum többet kell várni, hogy rendesen kiszáradjon.

Hangsúlyozzák, minden ingatlan és fűtési rendszer egyedi, és minden család más-más fűtési igényekkel rendelkezik. Ezért ajánlott a kiszámított tűzifa mennyiség fölé tervezni. Érdemes emellett figyelembe venni, hogy az átmeneti időszakok is hűvösebbek lehetnek, és manapság már nem szokatlan, hogy a tél a március hónapban is tart, ami további szükségletet eredményezhet.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×