eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök érkezik a Meng Fanlival, a Sencsen Városi Pártbizottság titkárával tartott megbeszélésre a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Huawei-nél is járt Orbán Viktor, megállapodás született a kínai céggel

A kínai látogatáson lévő miniszterelnököt elkísérte a gazdaságfejlesztési miniszter is. Nagy Márton stratégiai megállapodást kötött a kínai telekom céggel.

Orbán Viktor miniszterelnök az Egy övezet, egy út fórumhoz kapcsolódó többnapos kínai útja keretében a Huawei-hez látogatott. A megbeszéléseket követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter és Gao Weijie (Kao Vej-csie), a Huawei Technologies Magyarország és Nyugat-Balkán régió vezérigazgatója egyetértési megállapodást írt alá, amely tovább mélyíti a magyar kormány és a Huawei között 2013-ban megkezdett stratégiai együttműködést - jelentette be csütörtöki közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A felek rögzítették, hogy az ipar és gazdaság digitális átalakulása olyan stratégiai fontosságú terület, amely jelentős lehetőségeket rejt Magyarország számára. Ennek kihasználása érdekében a Huawei egyrészt előremutató kapcsolatokat alakít ki a magyar technológiai ökoszisztéma szereplőivel, a Neumann Nonprofit Kft. és az olyan szakmai együttműködési fórumok, mint az 5G Koalíció vagy a Mesterséges Intelligencia Koalíció pedig partnernek tekintik a Huawei-t a digitális átalakulás elősegítésében.

A közlemény szerint a dokumentum rögzíti, hogy Magyarország elkötelezett az energiaszuverenitás megteremtése, a zöld átállás és a megújuló energiatermelés kiaknázása mellett,

amelyben a Huawei együttműködésére is számít,

különös tekintettel az ehhez kapcsolódó digitális technológiák és intelligens energiarendszerek alkalmazására, amelyek által egyaránt tovább erősíthető a hatékonyabb, megbízhatóbb és fenntarthatóbb energiatermelés és energiafogyasztás.

A most aláírt megállapodás szerint mindemellett a Huawei részt vesz a magyarországi elektromos járműtechnológiához kapcsolódó töltőrendszerek, infrastruktúra fejlesztésében is annak érdekében, hogy hazánkban magas minőségű, biztonságos és megbízható hálózat álljon rendelkezésre.

A gazdaságfejlesztési miniszter az aláírás kapcsán kiemelte, hogy hazánk 2030-ra az Európai Unió 10 legjobban teljesítő országa közé kíván előrelépni a digitális gazdasági és társadalmi fejlettséget tekintve, ebben pedig fontos szerepet játszanak az olyan megbízható, magas színvonalú technológiát képviselő partnerek, mint a Huawei.

A miniszter hozzátette, hogy a magyar gazdaság versenyképességének megőrzéséhez kettős transzformációra van szükség, azaz a vállalkozásoknak,

a gazdasági szereplőknek végre kell hajtaniuk a digitalizációt és a zöld átállást is.

Alkalmazni kell a mesterséges intelligencia, a bigdata, az Ipar 4.0 megoldásait, hiszen ezekben rengeteg fejlődési és versenyképességi potenciál azonosítható. Ez az alapja a fenntartható és dinamikus gazdasági növekedésnek, ezáltal védhetők meg a munkahelyek, így a családok is.

A GFM kitért arra is, hogy a Huawei több mint 170 országban van jelen, mintegy 3 milliárd embert szolgál ki, miközben munkavállalóinak több mint fele a kutatás-fejlesztésben dolgozik. A Huawei valamennyi üzletágával jelen van hazánkban, Magyarországon működik a vállalatcsoport Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa, a Huawei Európai Ellátó Központ, ahol több mint kétezer embert foglalkoztat.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×