eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Nagy Márton havi jelentéseket kér az olajár alakulásáról

A gazdaságfejlesztési miniszter a családok és a gazdaság védelme érdekében a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnökével tárgyalt.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közleménye szerint a tárcavezető az üzemanyag-kereskedelmi ágazat szereplőivel egyeztetett, akikkel áttekintette a hazai és globális gazdasági folyamatokat, különös tekintettel az energia- és üzemanyag-ellátás területére.

A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár-emelkedésének okait és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták a felmerült problémákat, kockázati tényezőket. Megállapították:

az üzemanyag-ellátás Magyarországon stabil és biztonságos, az üzemanyagárak emelkedése pedig nemzetközi és országspecifikus tényezőkre vezethető vissza.

A közlemény szerint az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag 3-5-szörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt.

Nagy Márton kiemelte: a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt a családok és a gazdaság védelme érdekében.

„Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció” – mondta Nagy Márton.

A kormányzatot képviselő gazdaságfejlesztési miniszter az ágazat résztvevőinek világossá tette: minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését. Teszi mindezt annak érdekében, hogy a lakosságot érintő terhek csökkenjenek, és a kormány úgy folytassa tovább az infláció elleni küzdelmet, hogy az ország ellátásbiztonsága sem sérül.

A miniszter továbbá jelezte, havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről.

Ásványolaj szövetség: a cél a stabilitás

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) jelezte: érti a kormányzat szempontjait és az aggodalmakat. A MÁSZ közölte, tagvállalatai és minden piaci szereplő érdeke az, hogy a hazai üzemanyag piac stabilitása megmaradjon.

„A hazai üzemanyag-kereskedelem versenyen és a piaci kereslet-kínálat szabályain alapulva működik. A MÁSZ tagvállalatai és az iparág egyéb szereplői a versenypiaci szabályok betartásával, saját eszközeikkel mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a piaci egyensúly ne sérüljön, az egészséges verseny érvényesüljön és hogy ne lépjen fel ellátásbiztonsági kockázat” – áll a közleményben.

A Mol közben arról adott tájékoztatást, hogy az iparágat sújtó jelentős terhek ellenére továbbra is eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásában azt mondta hétfőn a Parlamentben, hogy ha a kereskedők „nem tudják kordában tartani az üzemanyagárakat”, akkor ismét beavatkozik a kormány.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×