eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Iszonyatosan keményen lépett fel az MNB

Az MNB előírta az OTT-ONE Nyrt. részvényeinek október 2-ától való törlését a tőzsdéről. Az OTT-ONE az ismétlődő jegybanki intézkedések ellenére sem tette közzé három éves és egy féléves jelentését, s nyilatkozata szerint ezt a jövőben sem tudja pótolni.

A Magyar Nemzeti Bank határozatában elrendelte az OTT-ONE Nyrt. (OTT-ONE) törzsrészvényeinek 2023. október 2. napjával való törlését a Budapesti Értéktőzsde terméklistájától.

A részvények utolsó kereskedési napja 2023. szeptember 27., ám a jelenleg is fennálló súlyos jogsértések miatt ez csupán egy technikai dátum, a részvényekkel a tőzsdei forgalomban már nem lehet kereskedni.

A törlés oka, hogy a kibocsátó nem tette közzé a 2019., a 2020. és a 2022. éves jelentését, illetve a 2022. I. félévről készített féléves jelentését a jogszabály szerinti tartalommal, mely kötelezettségeinek nyilatkozata szerint a jövőben sem tud eleget tenni.

A kibocsátó részvényeivel való tőzsdei kereskedés lehetőségét a jegybank már 2021 áprilisában felfüggesztette, mivel az OTT-ONE hiányosan – lényegi, a tőzsdei befektetők számára a megítélését potenciálisan érintő információt elhallgatva – tette közzé, hogy könyvvizsgálója visszaadta a 2020. pénzügyi év könyvvizsgálatára vonatkozó megbízását.

A felmondásra mindössze 16 nappal az éves jelentés elfogadásának határidejét megelőzően került sor, így – az éves jelentés közzétételi határidejének közelségére és a felmerült problémák súlyára figyelemmel – kétségessé vált a hitelesített, 2020. évi beszámoló és az éves beszámolóval kapcsolatban készített jelentés jogszabályi határidőben történő elkészítése és elfogadása.

Ezt követően az MNB 2021. május 17-én 1 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az OTT-ONE-ra. Az MNB ezután 2021. november 29-én újabb 1 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót a 2021. I. félévi jelentés közreadásának elmulasztása miatt. Az MNB mindkét alkalommal felszólította az OTT-ONE-t az elmaradt közzétételek haladéktalan pótlására.

A kialakult helyzet nyomán az MNB 2022 augusztusában rendszeres adatszolgáltatásra kötelezte a kibocsátót, majd később egy másik határozatában azt is megállapította, hogy a kibocsátó nem tett eleget a 2022. évi I. féléves jelentés közzétételére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, így – 2 millió forint bírság kiszabása mellett – tavaly novemberben ismételten felszólította, hogy tegyen eleget az MNB eddigi határozataiban foglaltaknak.

Az OTT-ONE idén februárban ütemtervet nyújtott be az MNB-hez, amelyben vállalta, hogy sikeresen megválasztott könyvvizsgálójával együttműködve legkésőbb augusztus végéig közgyűlése elé terjeszti hiányzó jelentéseit. Ezt követően ugyanakkor a kibocsátó a 2022. évi pénzügyi évről szóló éves jelentését sem publikálta a törvényi határidőben és tartalommal. Emiatt az MNB 7 millió forint összegű felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót.

A kibocsátó mindezek alapján jelenleg tehát nem rendelkezik a 2019., a 2020. és a 2022. pénzügyi évekről készített éves, továbbá a 2022. pénzügyi év első félévéről készített féléves jelentéssel, ezek hiányában pedig a tőzsdei forgalmazás visszaállítása sem lehetséges.

Az OTT-ONE tőzsde működését jól jellemzi, hogy a működésével összefüggésben az MNB-nek az elmúlt időszakban a számvitel rendjének megsértése, csalás és

tiltott piacbefolyásolás gyanújával

kellett büntetőeljárást kezdeményeznie.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×