eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Analyst working with Business Analytics and Data Management System on computer to make report with KPI and metrics connected to database. Corporate strategy for finance, operations, sales, marketing
Nyitókép: NicoElNino/Getty Images

"Szertefoszlóban van a rakétaszerű kilövés" – Madár István a magyar gazdaság idei teljesítményéről

A mezőgazdaság teljesítménye nélkül négy százalékkal zsugorodott volna a magyar gazdaság 2023 második negyedévében – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal most közzétett részletes adataiból. 2023 második negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 2,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a negyedéves visszaesés pedig 0,3 százalék. Az adatokról Madár Istvánt, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzőjét kérdeztük.

A KSH tulajdonképpen az augusztus közepivel megegyező főszámokat közölt – ennek megfelelően nem is okozott nagy meglepetést –, miszerint 0,3 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest, illetve 2,3 százalékkal az egy évvel korábbi szinthez képest, tehát negyedik negyedéve tart a recesszió, zsugorodik az ország gazdasága – fogalmazott az InfoRádióban Madár István.

Kiemelendő ugyanakkor, hogy a KSH az agrár-GDP-t 70 százalékos növekedésre mérte be a második negyedévben, ami azt jelenti, hogy hiába kicsi a súlya ennek a szektornak, a mínusz 2,3 százalékos GDP-növekedéshez plusz 1,7 százalékkal járult hozzá – tette hozzá a makrogazdasági elemző, rámutatva:

a mezőgazdaság nélkül a gazdaság többi szektora körülbelül 4 százalékos GPD-visszaesésben lenne.

Az agrárium „nem várt teljesítményéből” következően a gazdaság széles köre teljesített a reméltnél rosszabbul. Az ipar és az építőipar például 6 százalékos visszaesésben van, a recesszió pedig a szolgáltatásokat is elérte: az éves index először lett negatív, 2,4 százalékos visszaesést mutatva; ezen belül a kereskedelem két számjegyű, 11 százalékos zsugorodást jelzett a KSH – jegyezte meg a szakértő.

"Miután július–augusztusban vannak még betakarítások, a mezőgazdaság némi támaszként szolgálhat a következő negyedévre is, de nyilván már nem lesz olyan jelentős mértékű a felpattanás a szektorban, mint a második negyedévben" – mondta a Portfolio vezető elemzője.

Szintén „enyhíthet a helyzeten” az is, hogy a harmadik negyedévben végre elkezdhetnek bővülni a reálkeresetek – augusztus-szeptemberre már (éves alapon) kisebb lehet az infláció a bérnövekedésnél –, és a kamatok csökkenése is folytatódni fog, ami mind élénkítheti a gazdaságot.

"Bár a mezőgazdaság (mérséklődő) technikai hatásán kívül egyelőre nem érkeznek az uniós források, és a költségvetés továbbra is bajban van, így az állami beruházások tekintetében inkább projektlehúzások várhatók, mintsem nagy élénkítés, összességében mégis az az általános kép, hogy a harmadik-negyedik negyedévben már a gazdaság fog tudni növekedni" – mondta Madár István.

„A négy negyedévig tartó recessziónak vége lehet, de a gazdaság korábban remélt rakétaszerű kilövése szertefoszlóban van, miután továbbra is jelentős fékező erők vannak."

A Portfolio munkatársa arra is felhívta a figyelmet, hogy mindeközben Európa gazdasága is lassul, az Egyesült Államoknak komoly adósságproblémái vannak, Kínával kapcsolatban pedig napról napra kedvezőtlen hírek érkeznek, vagyis meglehetősen rossz a világgazdasági környezet is. A makrogazdasági elemző megismételte: nem nagyon lesz az a fajta óriási kitörés, ami a magyar gazdaság éves átlagos GDP-növekedését egy szebb számra ki tudná kerekíteni.

Hozzátette: az első félév mínusz másfél százalékot meghaladó növekedési száma után a második félévben nem várható akkora bővülés, amivel elérhető a kormány által remélt másfél százalék.

A Portfolio munkatársa szerint inkább az a kérdés, hogy mi lesz az előjele a 2023-as éves átlagos GDP-növekedésnek; az előrejelzések szerint nagyon nullához közeli lesz, az elemzők pedig egyre inkább húzzák lefelé a számaikat. Sőt,

"érdemileg nőtt annak esélye, hogy esetleg az év egésze is negatív GDP-növekedést hozzon,

tehát recessziós 2023-as évünk legyen, de még azért nem teljesen kizárható, hogy lehet egy kis plusz" – mondta Madár István, aki szerint „az idei év már semmiképpen sem lesz nagyon szép éve a magyar gazdaságnak”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×