eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
II. András királyi aranypecsétje, amelyről a 31 pontból álló Aranybulla a nevét kapta, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2022. április 24-én. II. András 800 évvel ezelőtt ezen a napon, a hagyomány szerint a székesfehérvári Csúcsos-hegyen hirdette ki az Aranybullát, a rendi állam magyar jogrendszerének legfőbb tartóoszlopává váló oklevelet.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Ilyen speciális érmét még sosem bocsájtott ki az MNB, sorsolni fogják a tulajdonosait

Augusztus végén darabonként egymillió forint körüli összegért ad ki egy új érmét a Magyar Nemzeti Bank I. András király emlékére.

A Magyar Nemzeti Bank idei érmekibocsátási programjában az I. András arany emlékérme lesz a legértékesebb darab. A névértéke ugyanis félmillió forint, viszont az eladási ára már ennél lényegesen több lesz, hiszen az a kibocsátáskori világpiaci aranyár figyelembe vételével alakul majd. Ez most nagyjából 1 150 000 forint, ezért az összesen 500 darabban készülő I. András arany emlékérme lesz abszolút mértékben a legdrágább idei emlékérméje a Magyar Nemzeti Banknak.

A banki vezető arról is beszélt, hogy az alacsony kibocsájtási szám és az eleve magas érték miatt különlegesen nagy érdeklődésre számít az MNB az I. András arany emlékérme kapcsán. Erre való tekintettel és annak érdekében, hogy ne csak a gyűjtők tudják megvenni, a bank végül úgy döntött, hogy

az aranyéremhez sorsolás útján lehet majd hozzájutni, illetve az I. András érmének lesz egy ezüst és egy színesfém éremváltozata is.

Az ezüstből 15 000 forintos címletekben, a színesfémből pedig 3000 forintos címletekben készül majd öt-öt ezer példány. Az ezüst kiadás különleges lesz abból a szempontból, hogy idén ez lesz az MNB egyetlen színezüst emlékérméje. Az arany érme 999-es színarany érme lesz és az ezüst érme is teljes tisztaságú ezüstből készül, ami a két éve elkezdett "Országépítő királyok Árpád dinasztiájából" érmesorozatnak az egyedi jellemzője - tette hozzá Hergár Eszter.

A sorsolást a kiemelkedő érdeklődés és a visszaélések elkerülése miatt választotta megoldásként az MNB. Ezzel összefüggésben a banki igazgató azt is elmondta, hogy mindenki leadhatja a igényét a Magyar Pénzverő Zrt.-n keresztül, illetve az I. András emlékérme honlapon is. A vásárlási szándéknyilatkozat még nem jelenti azt, hogy kötelező is vásárolni, attól természetesen el is lehet állni később. A sorsolás az érme hivatalos megjelenése, azaz az augusztus 21-e utáni napon lesz, közjegyző jelenlétében.

Megéri a sorsoláson részt venni Hergár Eszter szerint, mivel az előzetes várakozások szerint az I. András arany emlékérme rendkívül kelendő lesz. Egy olyan egyedi érméről van szó, ami alacsony darabszám mellett színaranyból készül, így befektetésnek is kiváló, illetve az alacsony példányszám miatt a gyűjtői érdeklődésre is számot tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×