eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kiderült, mikor lehet legközelebb nyugdíjemelés

A 2022-es évvel ellentétben idén nyáron valószínűleg nem lesz nyugdíjkorrekció, csak a nyugdíjtörvény szerint előírt kötelező időpontban érkezhet majd kiegészítő emelés – véli a nyugdíjszakértő.

Farkas András a TV2 Mokka című műsorában úgy fogalmazott: a jelek szerint a magyar kormány kivár, majd hozzátette, a januári 15 százalékos emelés után várhatóan csak a kötelező nyugdíjkorrekciót teljesítik majd.

A kormány így az előzetes várakozások szerint novemberben léphet az ügyben, akkor azonban akár 3 százalékos emelés is jöhet – írja a Forbes.

A jegybank inflációs jelentése szeptember 8-án érkezhet meg, ami minimum 16,5 százalékos, de akár 18-19 százalékos pénzromlással is kalkulálhat. A Magyar Nemzeti Bank 16,5-18,5 százalék közé várja az éves inflációt, az óvatosabb előrejelzések szerint így minimum 1,5 százalékos emelésre számíthatnak a nyugdíjasok novemberben. A bátrabban becslők ugyanakkor úgy vélik, akár 3 százalékos emelés is lehet. Ha utóbbi következik be, akkor

a 208 ezer forintos átlagnyugdíj 6500 forinttal nőhet.

A korrekció visszamenőleges tíz hónapra, így aki az átlagnyugdíjjal megegyező ellátmányt kap, a megemelkedett novemberi juttatás mellett 65 ezer forintos kiegészítést is kap.

Rossz hír ugyanakkor, hogy

nyugdíjprémium valószínűleg nem lesz.

A nyugdíjtörvény alapján ez a juttatás akkor jár, ha kedvezően alakulnak a gazdasági adatok, nevezetesen ha a GDP-mutató meghaladja a 3,5 százalékot. Erre sok esély nincs idén, az MNB legutóbbi előrejelzése szerint 0-1,5 százalék között alakulhat Magyarország GDP-je.

A jegybank szerint ugyanakkor jövőre 3,5-4,5 százalék között alakulhat a gazdasági növekedés, ami már lehetővé teszi majd, hogy 2024 novemberében újra biztosítható legyen a nyugdíjprémium.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×