eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

36 százalék felett az infláció a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Egyiptomban rekordmagasra, 36,5 százalékra emelkedett az infláció júliusban, döntően az élelmiszerárak megugrása miatt - derült ki az egyiptomi statisztikai hivatal, a CAPMAS közzétett adataiból.

Júliusban Egyiptomban az éves szintű infláció az elemzői várakozásokkal összhangban 36,5 százalékra emelkedett az előző havi 35,7 százalékról, jelentősen meghaladva az egyiptomi jegybank 5-9 százalékos inflációs céltartományát.

A júliusi volt a legmagasabb inflációs ráta az adatközlés 1958-as kezdete óta, a rekordhoz elsősorban az alacsony bázis, valamint a megugró élelmiszerárak járultak hozzá.

Az élelmiszerek ára gyorsuló ütemben, 68,3 százalékkal nőtt

éves összehasonlításban júliusban az előző havi 65,9 százalékos emelkedés után. Eközben az alkoholos italok és dohányáruk ára is jelentősen, 52,3 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt, míg a szállodai és éttermi szolgáltatások 48,8 százalékkal, a lakberendezési cikkek pedig 40,3 százalékkal drágultak.

A fogyasztói árak havi szinten 1,9 százalékkal emelkedtek az előző havi 2,1 százalékos növekedés után.

A kedvezőtlen bázishatás emeli az inflációt; ha a politikai döntéshozók leértékelik a valutát az IMF felülvizsgálatára készülve, az infláció az év végén 40 százalékon tetőzhet. Ha ez nem történik meg, decemberre 30 százalékra mérséklődhet az infláció - nyilatkozta Norman Khalid, az NBK Egypt elemzője.

Az IMF decemberben 3 milliárd dolláros, 46 hónapos hitelkeretet biztosított Egyiptomnak kibővített megállapodás formájában az egyiptomi gazdaság ukrajnai háború miatti sebezhetőségének ellensúlyozására.

Az egyiptomi font amerikai dollárral szembeni gyengülése várhatóan 95,6 százalékra növeli az ország GDP arányában kifejezett államadósságát a 2022-2023-as pénzügyi évben - áll az egyiptomi pénzügyminisztérium csütörtöki közleményében.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×