eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
Accountant or banker calculate the cash bill.
Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao

Vállalkozóvá válást elősegítő program indul egyéni és mikrovállalkozásoknak

Több mint 6 milliárd forintból.

A kormány júniustól 6 milliárd forintos kerettel, hazai forrásból indítja el a Vállalkozó Start II. Programot. A pályázatban részt vevő egyéni vagy mikrovállalkozások akár 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak - mondta az InfoRádióban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Czomba Sándor kifejtette: a programot elsősorban azoknak ajánlják, akik vállalkozói attitűddel és jó ötlettel rendelkeznek, szeretnének önálló vállalkozást indítani, és nincs meg hozzá egyrészt a tőkéjük, másrészt pedig az a jogi, pénzügyi, vállalkozói tudásuk, ami egy-egy sikeres vállalkozás indításához szükséges.

Először kiválasztják a jelentkezők közül azokat, akik alkalmasak lehetnek a programban való részvételre, utána pedig mentorálással segítik őket, hogy fölkészüljenek a vállalkozói létre.

Fontos szempont az életképesség, ami ne csak az egy év utáni plusz egy év továbbfoglalkoztatási kötelezettségre terjedjen ki, hanem reális esély legyen arra, hogy a munkaerőpiacon tartósan, önállóan képes lesz majd a saját lábán állni a vállalkozás. Mindazonáltal se területi, se ágazati megkötés nincs, bármilyen jó ötlettel, jó üzleti tervvel rendelkező ember esélyes lehet a pályázat elnyerésére - mondta Czomba Sándor.

A kiválasztottaknak kezdésként bő egy hónap alatt kell teljesíteniük egy 90 órás képzést, alapvetően azokkal a pénzügyi, jogi és egyéb ismeretekkel, amik lényegében a startvonalhoz való felállást jelentik. "A mentorálás pedig tulajdonképpen azt jelenti, hogy OFA szervezetén keresztül végigkövetjük és segítjük őt akár az üzleti terv megírásával kapcsolatban, akár a későbbiekben folyamatosan nyomon követjük a tevékenységét. Igyekszünk ezt hasonlóan csinálni, mint ahogy annak idején az inkubátorházak működtek: minden lehetőséget, minden segítséget megadni, hogy amikor kellően megerősödött a vállalkozás, tartósan a munkaerőpiacon tudjon maradni."

Sikeres pályázás esetén a résztvevők 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ebből 3 millió forintot 12 hónapra bérjellegű kiadásokra költhetnek, a 1,5 millió forint pedig az egyéb költségeket fedezheti, például a vállalkozás indításával vagy kis mértékű anyagbeszerzéssel kapcsolatos összegek jöhetnek itt szóba.

A pályázat anyaga már olvasható az ofa.hu és a munka.hu oldalon, ahol minden más szükséges információt is megtalálnak az érdeklődők. A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület 2023. augusztus 1-jén indul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×