eur:
394.34
usd:
370.1
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Accountant or banker calculate the cash bill.
Nyitókép: Getty Images/seksan Mongkhonkhamsao

Vállalkozóvá válást elősegítő program indul egyéni és mikrovállalkozásoknak

Több mint 6 milliárd forintból.

A kormány júniustól 6 milliárd forintos kerettel, hazai forrásból indítja el a Vállalkozó Start II. Programot. A pályázatban részt vevő egyéni vagy mikrovállalkozások akár 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak - mondta az InfoRádióban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Czomba Sándor kifejtette: a programot elsősorban azoknak ajánlják, akik vállalkozói attitűddel és jó ötlettel rendelkeznek, szeretnének önálló vállalkozást indítani, és nincs meg hozzá egyrészt a tőkéjük, másrészt pedig az a jogi, pénzügyi, vállalkozói tudásuk, ami egy-egy sikeres vállalkozás indításához szükséges.

Először kiválasztják a jelentkezők közül azokat, akik alkalmasak lehetnek a programban való részvételre, utána pedig mentorálással segítik őket, hogy fölkészüljenek a vállalkozói létre.

Fontos szempont az életképesség, ami ne csak az egy év utáni plusz egy év továbbfoglalkoztatási kötelezettségre terjedjen ki, hanem reális esély legyen arra, hogy a munkaerőpiacon tartósan, önállóan képes lesz majd a saját lábán állni a vállalkozás. Mindazonáltal se területi, se ágazati megkötés nincs, bármilyen jó ötlettel, jó üzleti tervvel rendelkező ember esélyes lehet a pályázat elnyerésére - mondta Czomba Sándor.

A kiválasztottaknak kezdésként bő egy hónap alatt kell teljesíteniük egy 90 órás képzést, alapvetően azokkal a pénzügyi, jogi és egyéb ismeretekkel, amik lényegében a startvonalhoz való felállást jelentik. "A mentorálás pedig tulajdonképpen azt jelenti, hogy OFA szervezetén keresztül végigkövetjük és segítjük őt akár az üzleti terv megírásával kapcsolatban, akár a későbbiekben folyamatosan nyomon követjük a tevékenységét. Igyekszünk ezt hasonlóan csinálni, mint ahogy annak idején az inkubátorházak működtek: minden lehetőséget, minden segítséget megadni, hogy amikor kellően megerősödött a vállalkozás, tartósan a munkaerőpiacon tudjon maradni."

Sikeres pályázás esetén a résztvevők 4,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ebből 3 millió forintot 12 hónapra bérjellegű kiadásokra költhetnek, a 1,5 millió forint pedig az egyéb költségeket fedezheti, például a vállalkozás indításával vagy kis mértékű anyagbeszerzéssel kapcsolatos összegek jöhetnek itt szóba.

A pályázat anyaga már olvasható az ofa.hu és a munka.hu oldalon, ahol minden más szükséges információt is megtalálnak az érdeklődők. A programhoz kapcsolódó regisztrációs felület 2023. augusztus 1-jén indul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×