eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Magnus Fusion repülőgép. Forrás:Facebook/MagnusAircraft
Nyitókép: Forrás:Facebook/MagnusAircraft

Elektromos repülőgépet fejleszt az Óbudai Egyetem és egy magán cég - videó

A most induló közös munka jól illeszkedik az egyetem légiipart érintő fejlesztési terveibe - közölte az egyetem rektora az együttműködési megállapodás aláírásakor.

Prof. Dr. Kovács Levente emlékeztetett rá, hogy az Óbudai Egyetem régóta rendelkezik légiipari kompetenciával, képzési programokkal, emellett több, a területhez kapcsolódó nemzetközi projektben is részt vesz.

A piaci igényekhez igazodva egyetemünk és a Magnus Aircraft Zrt. innovatív együttműködésbe kezdett. Túrautakra alkalmas elektromos hajtású repülőgép fejlesztését, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűztük ki célul. - emelte ki a rektor.

Hozzátette: már eddig is jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy növeljük a légiipar elvárásaihoz illeszkedő mérnöki kompetenciákat. Az egyetem és a cég között korábban megkötött szándéknyilatkozatot követően komplett, projektmegvalósítási szerződést írtak alá, amelyben a konkrét célok megfogalmazása mellett a feladatokat, a hatásköröket és finanszírozási pontokat is kijelölték.

Az eFusion repült órára vetített üzemeltetési költsége töredéke más oktatógépeknek,

így a légi járműgyártás mellett a pilótaoktatást is alapjaiban reformálja meg. Az új típusú légijármű létrehozása érdekében az egyetem az úgynevezett hajtáslánc (a repülő hajtását biztosító rendszer) tervezésével vesz részt - szögezte le Prof. Dr. Molnár András általános rektorhelyettes.

Az elektromos repülőgép a fenntartható közlekedés új lehetőségeit nyitja meg azoknak, akik a légiközlekedést használják a rövid és közepes távú utazásokhoz Elkötelezettek vagyunk a fenntartható légiközlekedés magyarországi megteremtése és ismertté tétele mellett. Ennek érdekében kezdünk közös kutatás-fejlesztési projektekbe - mutatott rá Boros László, a Magnus Aircraft Zrt. vezérigazgatója.

Hozzátette: Fontos számunkra az Óbudai Egyetem teljes körű szakmai kompetenciája és támogatása ezen a területen. Cégünk minden tőle telhetőt megtesz a projektek sikeréért, hogy az együttműködés eredményeként mielőbb piacra kerülhessen a közös fejlesztésű repülőgép. Társaságunk szakemberei a géptest kialakításával, összeszerelésével, tesztelésével vesznek részt a projektben.

A nemzetközi versenybe egy tisztán magyar szürkeállományon alapuló fejlesztéssel, és később termékkel kívánunk megérkezni

- fogalmazott a vezérigazgató.

A környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású, kétüléses könnyű repülőgép, az eFusion lesz Magyarország első típustanúsított, teljesen elektromos hajtásrendszerrel felszerelt repülőgépe. A Fusion 212 szénszállal erősített kompozitból készül a Magnus Aircraft Zrt. pécs-pogányi üzemében.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×