eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Personal perspective of a shopper pushing shopping trolley along product aisle while shopping in a supermarket
Nyitókép: d3sign / Getty

Uniós összevetés: eltűntek a magyar vásárlók

Éves összevetésben Magyarországon csökkent a leginkább a kiskereskedelmi forgalom – derül ki az Eurostat adataiból.

Az Európai Unióban a magyar kiskereskedelmi forgalom esett a legnagyobbat februárban. Ráadásul az EU-s adatok jobbak voltak, mint előzetesen várták az elemzők: éves alapon csak 3 százalék volt a visszaesést, míg a konszenzus 3,5 százalékos visszaesést várt – írja a Portfolio.

Az Eurostat becslése szerint 2023 februárjában a kiskereskedelmi forgalom szezonálisan kiigazított volumene az euróövezetben 0,8 százalékkal, az EU-ban pedig 0,9 százalékkal csökkent 2023 januárjához képest. Éves alapon a kiskereskedelmi forgalom indexe 3,0 százalékkal csökkent az euróövezetben és 3,1 százalékkal az EU-ban.

Az EU-ban a kiskereskedelmi forgalom volumene a járműüzemanyagok esetében 1,4 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek esetében 1,0 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű termékek esetében pedig 1,0 százalékkal csökkent. Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek esetében csak 0,6 százalékos volt a visszaesés.

Azon tagállamok közül, amelyekről rendelkezésre állnak adatok, a kiskereskedelem teljes volumenének legnagyobb havi csökkenése a következő volt Szlovéniában (-10,5 százalék), Magyarországon és Lengyelországban (egyaránt -2,0 százalék), valamint Svédországban (-1,6 százalék) regisztrálták. A legmagasabb növekedés Cipruson (1,6 százalék), Luxemburgban (0,8 százalék) és Belgiumban (0,7 százalék) volt megfigyelhető.

Az éves adatokat tekintve Magyarországon volt a legnagyobb a visszaesés, az Eurostat mdszertana szerint 101 százalék. A második legrosszabb adat Svédországból érkezett, ahol 8,5 százalék volt a zsugorodás, Németországban 7 százalék. A legnagyobb forgalomnövekedés Cipruson volt (8,3 százalék), de Luxemburgban (6,8 százalék) és Spanyolországban (4,7 százalék) is jelentős javulásról számoltak be.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×