eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Forint notes - Hungarian currency
Nyitókép: Getty Images/Balint Erlaki

Béremelés 2023: megváltoztak az álláskeresők igényei

A Wyser munkaerő-piaci szolgáltató saját felmérése azt mutatja, hogy a munkáltatók többsége béremelést tervez az idén.

A fejvadász cég HR-vezetők kihívásai 2023 című felmérése szerint az idén a munkáltatóknak mindössze 7 százaléka nem tervez fizetésemelést, és 10-ből 2 dolgozó nem számít béremelésre.

A dolgozók 44 százaléka 10-20 százalék közötti béremeléssel lenne elégedett, viszont 35 százalékuk 20-30 százalék közötti fizetésemelést szeretne.

Mihályi Balázs, a Wyser vállalati üzletágának vezetője a közleményben jelezte:

ma már szinte minden vállalat belátta, hogy komoly gondba kerül, ha nem emeli a béreket.

Azonban 20 százalék feletti béremelést várhatóan csak kevesen tudnak végrehajtani.

A felmérése kimutatta azt is, hogy a munkavállalók 80 százaléka magasabb bér miatt állást váltana, a szempontok között hátrébb szorult a szakmai kihívás, a munka és a magánélet egyensúlya, illetve a lokáció. A cégek a gazdasági nehézségek közepette igyekeznek elkerülni a leépítéseket, tanulva a koronavírus-válság tapasztalataiból, inkább az üzemeltetési és rezsiköltségeken, illetve a beszállítókon spórolnának - tette hozzá a Wyser.

A Profession.hu reprezentatív kutatása szerint viszont a munkavállalóknak alig több mint fele, 55 százaléka számít fizetésemelésre az idén,

és a legtöbben úgy gondolják, hogy az emelés értéke elmarad majd az elvárásuktól. Az állásportál az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy tavaly a munkavállalók 63 százaléka kapott fizetésemelést vagy valamilyen extra juttatást a megnőtt kiadások miatt.

Az átlagosnál kisebb arányban bíznak extra elismerésben azok, akik nem teljes állásban, vagy alacsony végzettséggel, illetve az államigazgatásban dolgoznak. A juttatásaik emelkedésére számítók közel fele szeretné, ha a fizetése legalább az ötödével növekedne, de reálisan csak 6 százalékuk számol ezzel - közölte a Profession.hu.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×