eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Close up of businesswomans hands with pen, glasses, and calculator doing some financial calculations
Nyitókép: NoSystem images/Getty Images

"Minden jól sikerült" – felmérték katáról való átállást a vállalkozásoknál

A vállalkozások több mint 88 százaléka a kata-törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben az átalányadózást választották – állapította meg a Magyar Bankholding több mint 200 cég megkérdezésével zajló kutatása.

A Magyar Bankholding megbízásából készült kutatás azon vállalkozók helyzetét mérte fel, akik 2022. szeptember 1. előtt kata-adózók voltak. A válaszadók 70 százaléka szolgáltatóiparban tevékenykedik, működési formáját tekintve egyéni vállalkozóként, többségében 2 és 4 fő közötti alkalmazottal, és kevesebb mint 20 millió forintos nettó árbevétellel.

A felmérésben részvevő vállalkozások 88 százaléka jelezte, hogy a kata-törvény módosítását követően más adózási formára váltott, közülük legtöbben (64 százalék) az átalányadózást választották. A visszajelzések alapján

az új adózási formára való átállás több mint 70 százalékuknak kifejezetten könnyen ment,

amely jól példázza, hogy az elmúlt időszakra jellemző turbulens gazdasági környezet okán egyre növekszik a vállalkozások rugalmas ellenállóképessége – olvasható a Magyar Bankholding sajtóközélményében.

Mint írják, a vállalkozások döntését leginkább a könyvelők tanácsa befolyásolta, ugyanis a megkérdezettek 80 százaléka fordult kérdéseivel szakértőhöz. A felmérés rákérdezett továbbá arra is, hogy szükség esetén mennyire volt nehéz könyvelőt vagy könyvvizsgálót találni. A válaszok alapján elmondható, hogy a vállalkozók többnyire nagyon könnyen megtalálták a megfelelő szakembert ismerős, rokon vagy barát ajánlása útján.

Jelentős megtakarítás a megfelelő számlacsomaggal

A kutatás során megkérdezett vállalkozások 80 százaléka nem választott új bankszámlacsomagot a kata-törvény változása miatt, akik azonban mégis váltottak, azoknál a választott új csomag díja némileg magasabb lett. A válaszok alapján a döntésben leginkább szerepet játszó tényezők a havidíj, az internetbanki rendszer fejlettsége és használhatósága, valamint az utalási tranzakciók díja volt.

„A vállalkozóknak érdemes lehet a pénzintézetükkel átnézni a lehetőségeiket, hiszen számlacsomag-váltással, hitelkiváltással vagy a digitális csatornák használatával jelentős költségeket takaríthatnak meg, ami elengedhetetlen szempont a sorozatosan érkező kihívások közepette. Egy jól kiválasztott bankszámlacsomag hatékonyan ellensúlyozhatja a megváltozott gazdasági környezet hatásait, így érdemes minél pontosabban vizsgálni a számlaforgalmat, valamint a tranzakciós szokásokat, és ezen adatokat mérlegelve számlacsomagot választani. Bankcsoportunk számára kiemelt fontosságú, hogy jól célzott szolgáltatásokat biztosítsunk mikro- és kisvállalati ügyfeleink részére, ezzel is segítve működésüket” – emelte ki Illés Zoltán, a Magyar Bankholding mikro- és kisvállalati üzletfejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×