eur:
389.28
usd:
362.97
bux:
67961.43
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
banknote: 20 euro 50 euro 100 euro thrown on the ground
Nyitókép: Matteo Cottardo/Getty Images

Kitömte a zsebét a lakosság valutával, évek óta nem volt ilyen roham

Megállt a forgalomban lévő forint készpénz növekedése Magyarországon, ennek egyik oka a forintot kiváltó valutakereslet lehet.

Sok más megtakarítási formához hasonlóan március óta stagnál a forgalomban lévő készpénz mennyisége Magyarországon: egy év alatt 7788 milliárd forintról 8330 milliárd forintra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank előzetes statisztikai mérlege szerint. Éves összevetésben ez infláció alatti, 7,0 százalékos növekedést jelent, ami kisebb az elmúlt évek átlagánál - írta a Portfolio.

A lap szerint ennek három oka van. Egyrészt a március óta tartó stagnálás a kétszámjegyű infláció mellett a készpénzben tartott vagyon gyors elértéktelenedését jelenti, vagyis apadnak a megtakarítások, így a készpénzállomány is. Másrészt terjed a bankkártyahasználat: a harmadik negyedévben már több mint másfélszer több pénzt költöttünk el a bankkártyákkal, mint amennyi készpénzt felvettünk a segítségükkel.

Harmadrészt:

az első három negyedévben összesen 195 milliárd forinttal több valutát vásároltunk, mint amennyit eladtunk, ebből a háztartásoknál 135 milliárd forint volt a különbözet,

a többi gazdasági szereplőnél mintegy 60 milliárd. A portál emlékeztet: a jegybank legutóbbi, szeptember végi adatai alapján a nemzetgazdaság szereplői 760 milliárd forint valutát tartottak, ami 9 százaléka a forint készpénz mennyiségének, és egy év alatt 35 százalékos növekedést jelent.

Utoljára 2015-ben nőtt ennél nagyobb mértékben a gazdasági szereplők valutaállománya (ráadásul akkor az év egészében, most viszont még csak első három negyedéves adataink vannak).

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×