eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Woman in front of the mall pushing shopping cart
Nyitókép: YorVen/Getty Images

Statisztika: ahogy nőtt az infláció, úgy nőtt a bolti lopások száma

Megugrott a kisebb – vagyis az ötvenezer forint értéket meg nem haladó, így még szabálysértésnek számító – lopások száma az év első tizenegy hónapjában.

Nagyjából 20 százalékkal nőtt a kisértékű bolti lopások száma egy év alatt. 2021-ben az első 11 hónapban 6172 ilyen esetet regisztráltak, addig idén január és november vége között 7560-at - írja a Népszava. Ez 22,4 százalékos növekedést jelent. Erre az évre legalább 15 százalékos pénzromlást várnak, de az MNB prognózisa szerint az élelmiszer-infláció 29,5 százalék lesz 2023-ban.

Az elkövetők a legtöbb esetben – ahogy tavaly, úgy idén is – elsősorban élelmiszert loptak, ezt a toplistán a ruházat, az illatszer, a vegyi áru és a műszaki cikk követte.

A lap riportot készített a bolti lopásokról, amelyben konkrét eseteken túl áruházi vezetőket is megszólaltatott. Az látszik, hogy a hipermarketekből nem "megélhetési cikkeket akarnak elvinni", hiszen azokat a kisboltokból könnyebb ellopni, hanem értékesebb dolgokat, alkoholt, illatszereket próbálnak meg eltulajdonítani.

Az egyik áruházláncnál azt mondták, "ha lopási kísérlet történik, az inkább gyerekekhez vagy ránézésre nem olyan rossz anyagi körülmények között élőkhöz kötődik".

Az már egy másik kérdés, hogy találkoztak olyan idős hölggyel, aki nem tudott megvenni egy 300 forintos joghurtot, de nem vitte rá a lélek, hogy ellopja, ezért azt a boltvezető "ajándékba" odaadta neki. A nyugdíjas a vásárlás végén elsírta magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×