eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 10. vasárnap Judit
Tóth László postai dolgozó egy gázfogyasztást mérő óra állását rögzíti a leolvasó készülékkel Debrecenben 2013. február 7-én. Idén február 1-jétől a Magyar Posta Zrt. munkatársai végzik a gázmérők leolvasását a Tiszántúli Gázszolgáltató (Tigáz) Zrt. szolgáltatási területén.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Köszönjük, időjárás! - Valószínűtlenül nagyot spóroltak a magyarok a gázzal

Csökkenő gázár, mérséklődő hazai fogyasztás. Az utóbbi döbbenetesen nagyra sikerült, de ebbe az időjárás is belejátszott.

Az enyhe októberi időjárás és az ipari kereslet csökkenése mellett telítődtek az uniós tárolók, melynek eredményeként mérséklődtek az európai földgáz termékárak - állapítja meg Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal októberi földgázpiaci jelentése.

Októberben a novemberi termékár a Holland Gáztőzsdén 195,23 €/MWh-ról 123,35 €/MWh-ra csökkent. A spot piacon az árszintek 130-150 €/MWh-val csökkentek a megelőző havi záróárhoz képest.

Közben bővült a holland-LNG kapacitás, október 1-jén pedig átadták a balti vezetéket, ami Norvégiából Lengyelországba szállít gázt, és a hónap elejétől a francia-német fizikai földgázszállítás is lehetővé vált.

Az orosz beszállítás októberben éves alapon 80 százalékkal, a megelőző hónaphoz képest 13 százalékkal csökkent.

A Török Áramlaton is csökkent a szállítás, szeptemberhez képest 16 százalékkal.

A kieső orosz forrást az LNG 59 százalékos növekedése csak részben tudta kompenzálni.

A hazai felhasználás októberben az előző évihez képest 41 százalékkal csökkent, 2014 óta nem volt ilyen alacsony. A megtakarítás közel fele eredt a kedvezőbb időjárásból, de

a hőmérséklettel korrigált adatok is 23 százalékos visszaesést mutattak.

A tárolók töltöttségi szintje 85,6 százalékon állt. A stratégiai készlet szintje újra elérte a 2018-ra jellemző értéket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

A világ másik felére utazott az ukrán elnök - Ez volt a látogatás célja

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Argentínába utazott, hogy részt vegyen Javier Milei új argentin elnök beiktatásán. A látogatás célja, hogy biztosítsa a dél-amerikai országok támogatását Ukrajna 21 hónapja tartó, Oroszország elleni háborújában. Az ukrán elnök elmondta, hogy Argentínába utazva találkozott a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigetek miniszterelnökével, Ulisses Correia e Silvával is - írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×