eur:
378.43
usd:
345.73
bux:
57436.47
2023. november 30. csütörtök Andor, András
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán termében 2022. november 24-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Inkább biogáz, mint napelem – meghallgatták az energiaügyiminiszter-jelöltet

Rettenetes külföldi függőségről beszélt az energetika területén Lantos Csaba. Az üzletembert ma hallgatták meg a parlamentben, hiszen ő lesz az Energiaügyi Minisztérium vezetője.

Azért jön létre önálló Energiaügyi Minisztérium, mert Európában véget ért az olcsó energia korszaka és teljesen új helyzet alakult ki – egyebek mellett ezt mondta a miniszterjelölt. Lantos Csaba úgy fogalmazott, hogy Magyarországnak rettenetesen nagy az energiafüggősége, hiszen a szükséges mennyiség 75 százalékát, az elektromos áram 30, a földgáz 85, a kőolaj 90 százalékát, valamint a Paksi Atomerőmű fűtőanyagát importból kell beszerezni.

A miniszterjelölt egyértelművé tette, hogy támogatja a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak további működését és a létesítmény majdani bővítését is.

Budapest, 2022. november 24.
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére, mögötte Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke az Országház Tisza Kálmán terménél 2022. november 24-én.
MTI/Máthé Zoltán
Lantos Csaba energiaügyi miniszterjelölt érkezik meghallgatására az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére, mögötte Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A megújuló energiák közül elsőként a biogázt, a biomasszát és a geotermikus forrásokat említette. A többivel, a napenergiával és a szélenergiával kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy a technológia egyelőre nem alkalmas a megtermelés pillanatában felesleges áram ipari méretekben és gazdaságos tárolására, ráadásul az ország földrajzi adottságai miatt a szélerőművek csak kiegészítő energiaforrások lehetnek – tette hozzá Lantos Csaba, aki "regionális játékossá" szeretné emelni a Magyar Villamos Műveket.

Az Energiaügyi Minisztérium december 1-jén jön létre. Az energiapolitikán kívül ide tartozik majd a bányászat, a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás és a közműszolgáltatás is.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter közigazgatási államtitkára Czepek Gábor, az MVM eddigi elnök-vezérigazgatója lesz.

A megszűnő technológiai és ipari minisztériumból az energiaügyi tárcához átkerül, de várhatóan megőrzi a posztját Koncz Zsófia, aki miniszterhelyettes lesz. Szintén átveszik Raisz Anikót, aki környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár lesz és érkezik Steiner Attila energetikáért felelős államtitkár is.

A következő hónapban szintén megalakul a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, az eddigi tárca nélküli miniszter, Nagy Márton vezetésével, Lázár János Építési és Beruházási Minisztériuma pedig átalakul Építési és Közlekedési Minisztériummá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Elhunyt az amerikai diplomácia legendája

Százéves korában szerdán meghalt Henry Kissinger, az amerikai diplomácia ellentmondásos alakja, Richard Nixon és Gerald Ford külügyminisztere - jelentette be szervezete.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×