eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Vlagyimir Putyin orosz elnök nyilatkozik a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szamarkandi csúcstalálkozójának végén, 2022. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Bobiljov

Zsugorodik az orosz gazdaság

Oroszország hazai összterméke (GDP) 4 százalékkal csökkent az idei harmadik negyedévben éves összevetésben - közölte az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatként.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium nagyobb, 4,4 százalékos csökkenéssel számolt, míg a jegybank szintén 4 százalékos csökkenést várt.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei második negyedévben a GDP éves viszonylatban 4,1 százalékkal csökkent, miután az első negyedévben még 3,5 százalékkal nőtt.

Tavaly 4,7 százalékkal nőtt az orosz gazdaság teljesítménye, miután 2020-ban 2,7 százalékkal csökkent.

Az orosz jegybank közelmúltban ismertetett előrejelzésében a folyó idei utolsó negyedévre a gazdaság "7 százalék körüli" éves szintű csökkenésére számított. A jegybank szerint 2023-ban az orosz gazdaság 1-4 százalékkal zsugorodik, a jövő év utolsó negyedében 1,5 százalékos éves szintű növekedést várnak. 2024-2025-ben az orosz GDP 1,5-2,5 százalékkal nő a jegybank várakozása szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×