eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Fund investment / portfolio management for long term sustainable growth concept : Investor pours water from watering can, sprout on rows of rising coins, depicts money gain from financial investment.
Nyitókép: William_Potter/Getty Images

EY: az első tízben a magyar adórendszer versenyképessége

Az EY globális pénzügyi tanácsadó cég a 38 OECD ország adórendszerét rangsorolta a versenyképesség szempontjából.

Ebben a rangsorban Magyarország megelőzte Németországot (15.), Ausztriát (18.) és az Egyesült Államokat (21.). A Visegrádi Négyek közül csak Csehország került hazánk elé a listán (5.), Szlovákia a 13., Lengyelország a 28. helyen végzett.

A 2022-es adó-versenyképességi index rangsorát Észtország vezeti, amelyet Lettország és Új-Zéland követ a dobogón, a lista végén Portugália és Olaszország áll a sereghajtó Franciaország előtt.

A tanulmány kiemeli, hogy

Magyarország legnagyobb erőssége az OECD országok között legalacsonyabbnak számító társasági adó (9 százalék),

illetve a nemzetközi vállalatokra vonatkozó adószabályokat is az átlagosnál jobbnak értékelték.

A magyar adórendszer versenyképessége szempontjából erősségként értékelték a 15 százalékos egykulcsos személyi jövedelemadót is.

A hátrányok között a jelentés az OECD országokban legmagasabb, 27 százalékos áfakulcsot emelte ki.

Heinczinger Róbert, az EY adópartnere a felmérés eredményeit értékelve a közlemény szerint kiemelte: a magyar adórendszer versenyképességének javulása tovább növeli az ország tőkevonzóképességet és a beruházásokat, és az adóadminisztráció jövő évi várható csökkenésével tovább erősödhet Magyarország pozíciója.

Az EY adó-versenyképességi index több mint 40 változót vesz figyelembe öt kategóriában: társasági adók, egyéni adók, fogyasztási adók, vagyonadók és nemzetközi adózási szabályok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×