eur:
390.98
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Aerial front view of a loaded container cargo vessel traveling over calm ocean
Nyitókép: SHansche/Getty Images

Konténeres szállítás: jó és rossz hír is jött karácsony előtt

A Maersk vezetője szerint a negyedik negyedévre végre elkezdhetnek csökkenni a tengeri szállítás árai, de sötét felhők gyülekeznek a láthatáron.

A Maersk, a világ legnagyobb konténerszállítója rekord bevételt jegyzett 2022 harmadik negyedévében is: a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 10,9 milliárd dollárra rúg ebben az időszakban, ami meghaladja a korábban előrejelzett összeget, és az előző év harmadik negyedévéhez képest 60 százalékkal magasabb, írja a CNBC. A vállalat megerősítette az egész évre vonatkozó, 37 milliárd dolláros EBITDA-ra és 24 milliárd dollár feletti szabad cash flow-ra vonatkozó előrejelzését.

Søren Skou vezérigazgató szerint az idei eredményeket a tengeri szállítási díjak folyamatos emelkedése okozta, de egyértelmű, hogy

ezek már csúcsra értek, és a negyedik negyedévben normalizálódni kezdenek a kereslet csökkenése és az ellátási lánc zsúfoltságának enyhülése hatására.

Skou jelezte, hogy a cég bevételei a következő hónapokban csökkenni fognak.

"Az ukrajnai háború, az európai energiaválság, a magas infláció és a fenyegető globális recesszió miatt rengeteg sötét felhő van a láthatáron. Mindez a fogyasztói vásárlóerőt terheli, ami hatással van a globális szállítási és logisztikai keresletre. Bár arra számítunk, hogy a világgazdaság lassulása a piac gyengüléséhez vezet, logisztikai üzletágunkon belül továbbra is törekszünk a növekedési lehetőségekre" - fogalmazott.

A Maersk a második negyedéves jelentésében

a globális szállítási konténerkereslet közelgő lassulását jelezte

a fogyasztói bizalom gyengülése és az ellátási lánc túlterheltsége közepette. A vállalat szerint a globális konténerkereslet 2022-ben várhatóan 2-4 százalék között fog csökkenni, szemben a korábbi 1 százalékos növekedés vagy csökkenés közti előrejelzéssel.

Megjegyezték, hogy a harmadik negyedévben a kereslet mérséklődésével és a kínai koronavírussal kapcsolatos korlátozások enyhülésével csökkentek a fuvardíjak és a bérleti díjak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×