eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Munkások dolgoznak a Wellis Zrt. gyártócsarnokában az átadás napján Ózdon 2022. február 8-án. A medencegyártással foglalkozó, hazai tulajdonú Wellis Zrt. kapacitásbővítő fejlesztéséhez az állam 625 millió forint támogatást nyújt, így hozzájárulva száz új munkahely létrehozásához.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Háromszáz embert bocsát el az ózdi Wellis

Mindössze háromszázan maradnak az eredetileg vállalt 800 helyett a gyárban. A cég közölte, erőteljesen befagyott az európai medencepiac.

Háromszáz embert bocsátanak el a jakuzzikat és medencéket gyártó ózdi Wellisből – jelentették be. A cég szerint az energiaválság és a háború kedvezőtlen hatásai miatt töredékére csökkent termékeik iránt a kereslet, így decemberig kénytelenek megválni ózdi dolgozóik felétől – számolt be róla szombaton az rtl.hu. Fizikai dolgozókat küldenek el decemberig.

A cég indulását – 3 milliárd forint állami támogatással – két éve Szijjártó Péter miniszter jelentette be.

A Wellis leépítéséről Janiczak Dávid, a város polgármestere Facebook-kommentekből értesült. Azt mondta, lesújtotta a hír.

"Korábban 2400-2500 főt foglalkoztattak azok a nagy foglalkoztatók, akiknek a jelenlegi épületeiben most összesen 394 ember dolgozik. Ez a város számára katasztrofális."

Nem ez az első tömeges létszámleépítés a városban az utóbbi években. A svájci ABB két éve jelentette be, hogy bezárja gyárát, és elküldenek 1200 dolgozót. Idén bezárt a város másik nagy foglalkoztatója, a Johnson Electric is – emlékeztetett a portál.

A kormányzat korábban hónapokon át próbált munkahelyeket vinni a városba, a Wellis két évvel ezelőtti üzemnyitása is ennek a tevékenységnek az eredménye volt.

A 8,5 milliárd forintos beruházás 800 új munkahelyet hozott létre Ózdon és környékén, és ehhez a kormány 3 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást biztosított – jelentette be akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Idén februárban kapacitásbővítésre kapott az ózdi cég az államtól 625 millió forint állami támogatást.

A Wellisnél az RTL Híradónak azt mondták: a 3 milliárd forint állami támogatásnak csak egy kisebb részét kapták meg, mert a vállalásaik nem teljesültek. A Wellis Magyarország Zrt. korábban azt vállalta, hogy 800 embert foglalkoztatnak majd Ózdon. Az elbocsátások után háromszázan maradnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×