eur:
394.22
usd:
363.23
bux:
65526.66
2024. március 19. kedd Bánk, József
Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat egy nőnek Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Extra nyugdíj - Van, aki egyetlen forintot sem kap, elmagyarázzuk, miért

87 ezer forint plusz pénzre számíthat novemberben az "átlagnyugdíjas". A nyugellátási pénzeket emelik, de érkezik prémium és utólagos kiegészítés is. Van, aki viszont semmit kap, de ennek is megvan az oka.

Ahogy az Infostart már korábban megírta novemberben nyugdíjemelésre és nyugdíjprémiumra is számíthatnak az erre jogosultak.

A Magyar Közlöny október 5-én megjelentette azt a rendeletet, amely 4,5 százalékos emelésről és 0,5 százalékos nyugdíjprémium kifizetéséről szól. Az emelés alapját az a nyugdíjösszeg képezi, amelyet még a 2022 januári emelés előtt kaptak a nyugdíjasok, míg a prémiumot a novemberben aktuális nyugdíj összegéből számítják ki - értelmezi a hivatalos mondatokat a Pénzcentrum.

A kormány eltért a törvény által előirányzott nyugdíjemelési számítástól, amelyet a KSH inflációs mutatói alapján határozhatták volna meg. Ez a 2022 január-augusztus időszakra, vagyis az év első 8 hónapjára 10,7 százalékos inflációt jelzett.

A Portfolio számítása szerint ezért a kormánynak 1,8 százalékos újbóli emelést kellett volna csak megállapítania, ehhez képest jóval többet kapnak a nyugdíjasok.

A gazdasági lap arra a következtetésre jutott, hogy az annak érdekében történt így, hogy a járandóság lépést tudjon tartani a várhatóan tovább száguldó inflációval. Ha ezekből a számokból indulunk ki, akkor a kormány mintegy 13,4 százalékos éves inflációval számolhat.

De vissza a Pénzcentrum számításaihoz: az átlagnyugdíj januárban a KSH közlése szerint 164 102 forint volt - ebben már benne volt az év eleji 5 százalékos emelés. Ez az összeg nagyjából 170 200 forintra emelkedhetett a rendkívüli, évközi emelés hatására júliusban. Számításaik szerint novembertől pedig

az átlagnyugdíj összegét kapó idősek nagyjából 177 230 forintos havi ellátásra számíthatnak.

A visszamenőleg járó kompenzáció összege ugyanígy a tavalyi nyugdíjból számolódik. A lényeg, hogy körülbelül 77 ezer forint érkezhet egy összegben az átlagos juttatásban részesülőknek ezen a jogcímen, de ez sem ilyen egyszerű.

Egy kis matek

Egyénileg azzal lehet számolni, hogy a tavalyi nyugdíjat megszorozzuk 0,045-del, így megkapva az egyhavi emelés összegét. Ezt pedig szorozzuk 11-gyel, így jön ki a teljes kompenzáció összege. Ha nem tudjuk már a tavalyi nyugdíj összegét, akkor az októberi nyugdíjat osszuk el 1,089-del, majd szorozzuk meg 0,045-del, és végül 11-gyel. Ez egy lépésben az októberi nyugdíj szorozva 0,455-del.

Az már egy másik kérdés, hogy nyugdíjas szervezetek és az MSZP is 8-10 százalékos pótlólagos emelést tartanának indokoltnak.

Mekkora lesz a nyugdíjprémium?

A nyugdíjemelés így magasabb, mint a várt összegek, a nyugdíjprémium viszont alacsonyabb, mindössze 0,5 százalék a rendelet szerint.

Ezt kiszámolni sem egyszerű, de a lényeg, hogy az átlagnyugdíjasnak ezen a címen további 10 ezer forint járhat majd, de 20 ezernél biztosan nem több. Így összesen 87 ezer forintot kaphatnak a nyugdíjasok a karácsony előtti hónapban.

Van azonban, akinek semmi sem jár

Ha valaki viszont például január 1. után pár nappal ment nyugdíjba, akkor semmit sem kap, holott az infláció ebben az évben szabadult el. Ennek oka, hogy utólagos emelés, korrekció, prémium csak azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. december 31-ig nyugdíjba vonultak. Ezt a rendelet egyértelműen közli.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×