eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter sajtótájékoztatót tart az Innovációs és Technológiai Minisztériumban 2022. március 30-án. Húsz felsőoktatási intézmény majdnem 200 milliárd forint támogatásban részesül, amelyet infrastruktúrafejlesztésre, valamint a tudományos parkok megújítására használhatnak fel - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Palkovics László elárulta, miért lesz a legjobbak között idén a magyar gazdaság

A versenyképességet egyre inkább a tudomány és a technológia fejlettsége, az innovációs eredmények gyakorlati alkalmazása határozza meg – mondta a technológiai és ipari miniszter hétfőn Budapesten, a Continental Alkalmazás Fejlesztési Központ nyitó rendezvényén.

Palkovics László szerint a kormány idejében felismerte a kutatási-fejlesztési tevékenységek jelentőségét, Magyarország így a nemzetközi innovációs rangsorok élére került. Számítások szerint belföldön előállított ipari termékek 70 százaléka high tech minőségű, az innovációs kiadások összege 2020-ban elérte a 730 milliárd forintot, 2021-ben a 900 milliárd forintot, az irány tehát jó a zöld és high tech magyar ipar megteremtéséhez – tette hozzá.

A miniszter elismeréssel szólt a belföldi cégek és a velük dolgozó egyetemek eredményeiről is, amit a vállalati-felsőoktatási együttműködések új rendszere tett lehetővé. Magyarország számára a Continental különösen fontos partner, hiszen az autó ma már digitálisan alakítható termék, a jövő járműgyártásában ezért a belföldre települő szoftverfejlesztés kulcsszerepet tölthet be – hangsúlyozta. Megjegyezte egyúttal, hogy Európa nem vetheti el a karbonsemleges üzemanyagot hasznosító motorok fejlesztését sem, hiszen épp ez az a terület, amelyen a földrész gyártói előnyt élveznek a világ más térségeivel szemben.

Palkovics László kitért a magyar energetikai rendszer átalakítására is, amely – mint mondta – az évszázad közepén a gázfogyasztás jelentős csökkentésével túlnyomórészt zöld erőforrásokat hasznosíthat. Az átmenet idejére, és különösen energiaválság időszakára a kormány intézkedései és megállapodásai biztosítják az ellátásbiztonságot – közölte. A miniszter szerint

a világszintű nehézségek ellenére a magyar gazdaság idén is a legjobbak között lesz az uniós rangsorban,

mivel az elmúlt évek beruházásai, főképp a járműipari fejlesztések most hozzák majd meg az eredményeiket.

Lóránd Balázs, a Continental vezetéstámogató és automatizált vezetési megoldásokon dolgozó területének magyarországi vezetője közölte, hogy a Continental Magyarországon működő fejlesztési központjai a következő években többszáz munkatárs felvételét tervezik.

A Continental csoport magyarországi igazgatója szerint Európában az önvezető technológiák elfogadottsága még nem általános, ezen mindenképp változtatni kell. Keszte Róbert fontos feladatnak nevezte azt is, hogy a Continental iparvállalatból technológiai céggé alakuljon, mert a jövő autói – mint fogalmazott – már nem lóerőben, hanem szoftverfejlettségben fognak versenyezni egymással. A cég természetesen nem hanyagolja el a hagyományos működési területeit sem, és bízik abban, hogy folytathatja a magyar kormánnyal a mindkét fél számára előnyös együttműködést – tette hozzá.

Ghada Elramly, a cég vezetéstámogató és automatizált vezetési megoldásokon dolgozó területének európai vezetője azt mondta, az új budapesti központra fontos feladatok várnak, komplex projekteket megvalósítását várják tőle a fejlesztéstől kezdve a tesztelésen át a kiberbiztonsági feladatokig.

A Continental állami támogatással fejlesztette a központjait, az erről szóló kormányzati döntést a külgazdasági és külügyminiszter jelentette be. Az összesen 4,2 milliárd forintos vállalati beruházáshoz a kormány 1 milliárd forinttal járul hozzá – közölte 2021 júniusában Szijjártó Péter. A cég a vezetéstámogató és automatizált vezetési megoldásokon dolgozó terület alá tartozó Mesterséges Intelligencia Fejlesztő Központ létrehozásáról 2017-ben döntött. A hétfőn átadott Alkalmazás Fejlesztési Központ ugyanehhez a területhez tartozik.

A német járműipari vállalatcsoport világszerte több mint félszáz országban van jelen, és csaknem 200 ezer munkavállalót foglalkoztat. Magyarországon több mint 8 ezer alkalmazottnak ad munkát, a fejlesztési központok mellett Budaörsön gumiabroncs-kereskedelmi központot, Budapesten, Makón, Nyíregyházán, Szegeden Vácott és Veszprémben gyárat működtet.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×