eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: pexels

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett a kínai akkugyártó debreceni gyára

A kormány is beszáll az infrastruktúra-fejlesztésbe.

Nemzetgazdaságilag kiemelt beruházás lett a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) tervezett debreceni gyárának kialakítása – derült ki a csütörtök este közzétett Magyar Közlönyből. A kormányrendelet pontosan ki is jelölte a beruházás helyszínét, a debreceni Déli Ipari Parkot.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a világ legnagyobb akkumulátorgyártója hozza létre második európai üzemét. A hírt múlt pénteken jelentette be a Külgazdasági és Külügyminiszter parlamenti államtitkára.

A beruházás 7,34 milliárd euróba, azaz mintegy 3000 milliárd forintba kerül a cégnek, de az infrastruktúra-fejlesztésbe a kormány is beszáll: egy, a csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent másik rendelet szerint közel 88 milliárd forintot csoportosítanának át a debreceni Déli Ipari Park áramhálózatának bővítésére.

Ezt a összeget 5 évre lebontva fordítaná fejlesztésre a kormány, de már idén is 6,8 milliárd forintot kellene átcsoportosítania a Pénzügyminisztériumnak a költségvetésben a projektre – ismerteti a Telex. A forrásból négy szereplő hajthat végre beruházásokat:

  • a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság,
  • az OPUS TITÁSZ Zrt.,
  • MVM Démász Áramhálózati Kft. és
  • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A lap megjegyzi, hogy csütörtökön a városi közgyűlésen is téma volt a CATL ügye, ahol Papp László polgármester azt mondta, több lépcsőben, hosszú évek alatt lesz csak kész a várhatóan 9000 főt foglalkoztató akkumulátorgyár. Közben a helyi ellenzék attól tart, hogy az ipari park vízfelhasználása a lakosság vízigényét fogja veszélyezteti.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×