INFORÁDIÓ
2022. június 30. csütörtök
Pál

trappista sajt

drágulás

élelmiszer

tejtermék

Sajtok a Szarvasi Agrár Zrt. örménykúti tejfeldolgozó üzemében az avatás napján, 2019. október 9-én.

Egyre magasabbra kúsznak a hazai tejtermékek árai

Infostart

Folytatódott májusban a nyerstej-árak emelkedése, miközben a felvásárolt mennyiség éves alapon is csökkent.

Májusban a nyers tej országos termelői átlagára 151,68 forint volt kilogrammonként, ami a fehérjetartalom 0,07 százalékpontos, a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett azt jelenti, hogy az előző havihoz képest 4 százalékos volt az áremelkedés – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb tejpiaci jelentésében. Éves alapon 37 százalékos volt az árnövekedés – ismerteti a VG.

A felvásárolt nyers tej mennyisége 2022 májusában az előző havinál 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal volt kevesebb. A májusi átlagos kiviteli ár 170 forint volt kilogrammonként, az előző havihoz képest 6 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 70 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI adatai szerint a nyers tej kiszállítása 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A gazdasági napilap hozzáteszi, hogy idén áprilisban az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül 40 százalékkal emelkedett a trappista sajt, 34 százalékkal a kefir, 33 százalékkal a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós, friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej, 32 százalékkal a tehéntúró és a natúr joghurt, 31 százalékkal a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt ára. A gyümölcsös joghurt drágulása 29 százalékos, a 2,8 százalék zsírtartalmú, dobozos tartós tejé pedig 23 százalékos volt, míg a natúr joghurt feldolgozói értékesítési ára 02 százalékkal lett magasabb.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (5 százalék) fogyasztói ára.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018