eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
室外天然气连接管道法兰
Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Alacsony szintről ütemesen töltődnek a hazai földgáztározók - grafikon

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint folyamatosan zajlik a magyarországi tárolók feltöltése.

A MEKH adatai szerint május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást – olvasható a hivatal közelményében.

Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia (lakossági fogyasztásra). Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik az idei évben. A még hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni.

MEKH
A készletszint-alakulás interaktív grafikonja itt érhető el. Forrás: MEKH

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter, ami európai viszonylatban igen magasnak számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×