INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

földgáz

földgáztározó

mekh

室外天然气连接管道法兰

Alacsony szintről ütemesen töltődnek a hazai földgáztározók - grafikon

Infostart

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint folyamatosan zajlik a magyarországi tárolók feltöltése.

A MEKH adatai szerint május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április közepéhez képest 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást – olvasható a hivatal közelményében.

Az egyetemes szolgáltatónak az idén őszre 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia (lakossági fogyasztásra). Az ellátásbiztonság érdekében nő a biztonsági földgázkészlet mennyisége is, ami 900 millió köbméterről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik az idei évben. A még hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni.

MEKH
A készletszint-alakulás interaktív grafikonja itt érhető el. Forrás: MEKH

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter, ami európai viszonylatban igen magasnak számít.

Nyitókép: BIN WANG/Getty Images

Kapcsolódó hang

Földgáztározók állása május közepén
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018