INFORÁDIÓ
2022. június 27. hétfő
László

európai parlament

gáztározó

gázellátás

fűtési szezon

weinhardt attila

Blue pipes going to oil refinery

Magyarország számára kedvező uniós gázpiaci alku született

Előzetes politikai egyezségre jutottak az Európai Parlament tárgyalói az európai gáztárolók kötelező feltöltéséről és a tulajdonosi igazolások rendszeréről. A rövidesen hatályba lépő új szabályok segíthetik azt, hogy Európa a következő fűtési szezonban elkerülje a gázválságot – mondta az InfoRádiónak a Portfolio elemzője.

Az alku lényege, összhangban az Európai Bizottság márciusi javaslatával, hogy idén októberre meg kell célozni a legalább 85 százalékos feltöltési arányt az európai gáztárolókban, majd jövő októberre, a következő fűtési szezon kezdetére pedig 90 százalékra kell feltornázni – ismertette Weinhardt Attila. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy az egyes tagállamokban nagy az eltérés a tárolói kapacitásokban. A szakértő megjegyezte, a finomhangolásnak Magyarország is az egyik szószólja volt, tekintettel arra, hogy kiemelkedően magas a föld alatti gáztárolóinak együttes kapacitása az itthoni éves gázfogyasztáshoz képest.

Mint azt a Portfolio elemző kiemelte, ha önmagában csak azt a célt kellett volna teljesítenie minden tagállamnak, hogy októberre 85 százalékra emelje fel a tárolói töltöttségét, a mostani rendkívül magas gázárak mellett (egy hónappal ezelőtti kalkulációk szerint) legalább 6 milliárd eurós, tehát nagyjából 2300 milliárd forintos terhet rót volna a magyar gázpiaci szereplőkre, ami borzalmasan nagy összeg.

Ezért javasolta többek között a magyar kormány is azt, hogy az általános uniós feltöltési céllal párhuzamosan vigyenek bele a rendszerbe egy olyan szempontot, ami tekintettel van az egyes tagállamok éves átlagos gázfelhasználására is, és bár végül nem a magyar javaslat szerinti 25 százalékot, hanem 35 százalékos arányt rögzítettek az alkuban. Az előző 5 évi átlagos gázfogyasztásnak a 35 százalékát kell teljesítenie mindenkinek – magyarázta Weinhardt Attila. Ha mindez teljesül, akkor összességében, uniós szinten kijöhet a már említett 85 százalék.

A 6 milliárd eurós tétel jelentős részétől pedig így a magyar gázpiaci szereplői közeg mentesül

– ismételte meg.

Ezzel együtt nem kis erőfeszítéseket kell majd tenni, más tagállamoknak is, hogy a következő fűtési szezonnak az ellátásbiztonsága megalapozott legyen. Weinhardt Attila szerint azt viszont nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy megszűnni látszik annak fenyegetettsége a következő fűtési szezonra, hogy Európa orosz földgáz nélkül maradjon, hiszen ahhoz az is kell, hogy az orosz szállítások folyamatosak legyenek. Az viszont, hogy kötelező a tárolók minél magasabb szintű feltöltése, hogy újabb átvilágításon kell átesnie Európa valamennyi föld alatti tárolójának – aminek az orosz tulajdoni arány kiszorítása lehet a burkolt célja –, végül pedig, hogy azoknak a tagállamoknak is, amelyek nem rendelkeznek föld alatti tárolókkal, kötelező betárolniuk más tagállamokban az átlagos fogyasztásuk legalább 15 százalékát, mind abba az irányba mutat, hogy ha folyamatosak az orosz, illetve a harmadik országbeli szállítások, akkor a következő fűtési szezonnak is gond nélkül tud majd nekivágni Európa – fogalmazott a Portfolio munkatársa.

Nyitókép: wenbin/Getty Images

Kapcsolódó hang

Magyarország számára kedvező uniós gázpiaci alku született
 
A címlapról ajánljuk

Vlagyimir Putyin elutazik

Az orosz elnök a jövő héten Tádzsikisztánba és Türkmenisztánba látogatva az ukrajnai háború...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018