eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
BERLIN, GERMANY - JANUARY 11: Economy and Climate Minister Robert Habeck arrives to outline the federal governments accelerated plan for reaching national climate goals on January 11, 2022 in Berlin, Germany. The new federal coalition government of Social Democrats (SPD), Greens and Free Democrats (FDP) says current shortcomings in climate policies will mean that Germany will likely not attain its short-term climate goals and that an accelerated approach is necessary.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Nagy német bejelentés: napokon belül vége a németek oroszfüggőségének olajfronton

Az eddigi 12 százalékos importarány 0-ra csökken.

Németország jelenleg az importált olaj 12 százalékát Oroszországból szállítja, de varsói látogatása során Robert Habeck német gazdasági miniszter bejelentette, hogy a szám napokon belül 0-ra csökken, vagyis kiváltják az orosz importot - írja a Portfolio.hu a Reuters jelentésére hivatkozva.

Az elmúlt hetekben 35-ről 25-re akarták csökkenteni a százalékos értéket, végül 12-ig levitték, ezzel kapcsolatban pedig elárulta, hogy jelenleg már csak egyetlen németországi olajfinomító veszi az orosz olajat, a Berlin mellett Schwedtben található PCK finomító, amelynek többségi tulajdonosa és üzemeltetője az orosz Rosznyeft.

Így már Németország is nyitottá válik az olajembargós európai döntés támogatására, amelyet az ukrajnai orosz háború miatt szankcióként hozna az unió.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×