eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. Május 9-én Musk Twitteren megfenyegette Kalifornia állambeli Alameda megye hatóságait, hogy elköltözteti a cégnek a Kalifornia állambeli Fremontban fekvő székhelyét és talán az üzemet is, mert a koronavírus-járvány miatt nem adták meg az engedélyt, hogy újraindítsa a gyártást.
Nyitókép: MTI/AP/Jeff Chiu

Elon Musk szerint jövőre kezdődhet a Tesla-robot gyártása

A mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértők szerint Musk túl optimista a gyártás kezdetét illetően.

Az Optimus nevet viselő humanoid robot gyártásáról Elon Musk először tavaly augusztusban beszélt: a robotról annyit mondott el akkor, hogy egy csokornyi különböző tevékenységre lesz képes az általános felhasználásra szánt robot, írja a CNBC.

"Van esély arra, hogy az Optimus első verzióját már jövőre gyártani tudjuk" - mondta Musk csütörtökön a Tesla új jármű-összeszerelő üzemének megnyitóján a texasi Austinban. Ezt megelőzően azonban prototípust is be kellene mutatnia a cégnek - jelenleg nem ismert, mennyire szofisztikált jelenlegi állapotában a robot.

Elvégzi helyettünk a piszkos munkát

Musk szerint az Optimus képes lesz elvégezni mindent, amit az emberek nem akarnak majd megcsinálni: úgy fogalmazott, nagyobb változást hoz majd el az emberek életében, mint amekkorát a Tesla jelentett. "Talán nehéz ez most elképzelni" - fogalmazott.

A Tesla első embere 2018-ban azt mondta a mesterséges intelligencia nagyobb veszélyt jelent az emberiségre, mint a nukleáris fegyverek, az Optimus kapcsán pedig azt mondta, úgy fejlesztik, hogy

mindenki számára biztonságos legyen.

A felhasználó képes lesz felülírni a mesterséges intelligenciát használat közben.

Egyszer majd fő termékévé válhat

Amikor Musk bejelentette a Tesla robotját, úgy fogalmazott, hogy az ugyanazokon a chipeken és érzékelőkön alapul majd, amelyeket a vállalat autói is használnak az önvezető funkciókhoz. A robot nagyjából 170 centiméteresre tervezett, fejmagasságban pedig kijelző kerül rá. Januárban azt mondta, idei termékfejlesztésik közt a fő prioritást az Optimus kapja.

"Úgy gondolom, hogy idővel jelentősebb lehet, mint a járműüzletág" - mondta akkor Musk a robotról. Az a tény, hogy most már 2023-as gyártásról beszél, azt sugallja, hogy az Optimus valóban komoly vállalkozás.

A szakértő kételkedik

Gary Marcus mesterséges intelligencia kutató és vállalkozó ugyanakkor fogadni merne arra, hogy 2023 végére egyetlen robot sem lesz képes minden emberi feladatot elvégezni.

"A Tesla még csak a közelébe sem jutott annak, hogy megbízhatóan megoldjon egy viszonylag egyszerű feladatot, a vezetését;

azt állítani, hogy egy olyan robot, amelyet még soha nem mutattak be nyilvánosan, a következő egy-két évben minden emberi feladatot meg fog oldani, abszurd.

Kizárt, hogy az első verzió akár csak a közelébe is érjen az ambícióinak, ha ilyen gyorsan kiadják" - fogalmazott.

Musk többször jelentett már be olyan ütemezéssel terméket, ami később nem volt megvalósítható: egy 2019. áprilisi rendezvényen azt mondta, hogy a vállalat 2020-ra 1 millió robottaxit fog forgalomba állítani, melyekből egy sem dolgozik egyelőre. 2016 októberében a Los Angeles-i Universal Stúdióban tartott rendezvényt, hogy bemutassa a Solar Roof nevű termékét. A kiállított napelemes tetőcserepekről kiderült, hogy csak koncepcióként léteznek.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×