eur:
394.34
usd:
370.52
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Helyzet van: a kormorán több halat pusztít, mint amennyit a horgászok összesen kifognak

Sok őshonos, hazai halfajt veszélyeztet a klímaváltozás, és a védett halállományt emellett a kormoránok is mértéktelenül pusztítják - mondta az InfoRádiónak a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója.

"Az éghajlatváltozás negatív hatásai és egyéb gondok ellenére a több mint 2200 nyilvántartott magyarországi halgazdálkodási vízterület és a vízegyenleg szempontjából még mindig jól áll az ország. Hála a beavatkozásoknak, nagyon sok olyan vízi élettér áll rendelkezésre, amely a biodiverzitást tudja támogatni" – jelentette ki Dérer istván, de hozzátette, folyamatos munkát és áldozatokat igényel ennek az egyensúlynak a fenntartása.

A halak egyfajta indikátorok a Magyar Országos Horgász Szövetség főigazgatója szerint, mivel abban a vízben, amelyben nincs hal, "nagy bajok vannak". Korunk egyik legnagyobb vízgazdálkodási problémájára azonban a Velencei-tó kiszáradása.

"Végigéltük, hogy mit jelent a gyakorlatban a halhiány, a legfontosabb helyre tehát a vízmegtartást tenném. Jelen pillanatban sokkal több víz távozik az országból, mint amennyinek kéne, tartalékolni kell, mert a hosszú, száraz periódusok ezt megkövetelik. Nem mellékesen az öntözési igény is további vízfelhasználást fog generálni. Ha pedig vizeket tartunk meg és üzemeltetünk élőhelyként, akkor olyan körülményeket kell teremteni a halaknak és egyéb állatoknak, hogy önfenntartó módon tudjanak élni, szaporodni" – ecsetelte.

Arról is beszámolt, hogy sok halfaj van, amelyet a kipusztulás veszélye fenyeget, illetve a helyükre nem őshonos, invazív fajok kerülnek".

"Mindenképp említést érdemel a kormorán károkozása, miatta mértéktelen módon tűnnek el a halak, annyit fogyasztanak. Ez azonnali és központi beavatkozást igényel. Sokan nincsenek vele tisztában, de a kormorán, ami északról jön időszakosan, több halat fogyaszt, mint a horgászok éves összfogása" – mondta.

Hogy gazdasági szerepükön túl mekkora a halastavak jelentősége, arról azt mondta: "Egy permetezett kukoricaföld gyakorlatilag olyan monokultúra, amelyen az élővilágot a kukoricán kívül nyomokban sem lehet felfedezni, ezzel szemben egy halastó egy élő, virágzó felület, és túl azon, hogy sokszínű élővilágot tart fenn a madaraktól egészen az alsóbb rendű élőlényekig, a helyi környéknek turisztikai kapcsolódása, rekreációs bázisa is" – mutatott rá Dérer István.

Szerinte mivel a hal egészséges, könnyen emészthető és hasznos táplálék, "meg kell tanulnunk a halat fel is dolgozni", mert még mindig alacsony mértékű a halfogyasztás Magyarországon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×