INFORÁDIÓ
2022. december 9. péntek
Natália

ksh

ruha

kiskereskedelem

A ruházkodás, a használt cikkek és a gyógyszer pörgeti a kiskereskedelmet

A ruházkodás, a használt cikkek és a gyógyszer pörgeti a kiskereskedelmet

Infostart / MTI

Tavaly decemberben a naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal, a nyers adat szerint 6,7 százalékkal, az év egészében - a nyers és a kiigazított adat szerint egyaránt - 3,5 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma - közölte csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Decemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 11,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene ugyancsak 2,7, az élelmiszer-, ital- és dohányáru-szaküzleteké pedig 2,1 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának összességében 8,7 százalékos növekedésén belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 36,9, a használtcikk-üzletekben 34,4, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 12,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 9,5, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 5,0 százalékkal emelkedett a forgalom. A bútor-, műszakicikk-üzletek forgalmának volumene 0,6 százalékkal kisebb volt az előző decemberinél.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 10 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 11 százalékkal csökkentek.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 41 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 13 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott - tette hozzá jelentésében a KSH.

A tavalyi év egészét tekintve az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 2,2, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben és az üzemanyag-kiskereskedelemben egyformán 4,9, százalékkal nőtt az értékesítés volumene.

A kiskereskedelem forgalma folyó áron 1466 milliárd forint volt decemberben és 14 085 milliárd forint az egész évben.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018