eur:
391.24
usd:
366.49
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Henderson-sziget, 2017. május 16.A tengeri és sarkvidékkutató intézet (IMAS) által 2017. május 16-án közreadott dátummegjelölés nélküli képen szeméthalom borítja a Henderson-sziget keleti partját. A világ egyik leginkább elhagyatott helyéről kiderült, hogy az egyik legszennyezettebb, 18 tonna, 38 millió darab szemetet találtak a szigeten, ami egyébként egy lakatlan atoll. A hulladék 99,8 százaléka műanyag, ennek 68 százaléka pedig nem is látszik elsőre, mert már a föld alatt van. Naponta 13000 új szemétdarabot mos partra az óceán. (MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers)
Nyitókép: MTI/EPA/IMAS/Jennifer Lavers

Műanyagszennyezés: kritikus időpillanatban tenne globális lépést több multi

ENSZ-szerződés jöhetne egy közeledő konferencia nyomán.

A nemzetközi márkák, köztük a Coca-Cola és a PepsiCo egy hétfői megállapodásban globális paktum megkötésére szólítottak fel a műanyagszennyezés leküzdésére, amely magában foglalja az olajipar kulcsfontosságú növekedési területét, a műanyaggyártás csökkentését is – írta a Reuters híre alapján a vg.hu.

A több mint 70 aláíró között vannak olyan, fogyasztási cikkeket gyártó cégek, mint az Unilever és a Nestlé, valamint a Walmart kiskereskedő és a francia BNP Paribas bank.

A kritikus időpontban vagyunk egy ambiciózus ENSZ-szerződés megkötéséhez – olvasható a közleményben, megjegyezve, hogy minden megállapodásnak „csökkentenie kell a szűz műanyagok előállítását és felhasználását”.

Mindezt szándékosan az Egyesült Nemzetek Környezetvédelmi Közgyűlésének idei konferenciája (február 28. és március 2. között) előttre időzítették, úgy vélve, hogy a találkozó megfelelő alkalom lehet a globális megállapodás létrehozásához.

Továbbra sem világos azonban a beszámolók szerint, hogy a megállapodás a hulladékgazdálkodásra és az újrahasznosításra fog-e összpontosítani, vagy keményebb lépéseket tesz-e, például az új műanyagok gyártásának visszaszorítását, amely lépés valószínűleg a nagy olaj- és vegyipari cégek, valamint a nagy műanyagtermelő országok, például az Egyesült Államok ellenállásába ütközne.

Valamilyen hatékony lépés azonban meglehetősen időszerű, részben a környezetszennyezés miatt, részben pedig azért, mert - mint a Reuters emlékeztetett –,

a valaha gyártott műanyagok kevesebb mint 10 százalékát hasznosították újra, miközben az olajból és gázból nyert műanyagok termelése az előrejelzések szerint 20 éven belül megduplázódik.

Ez az energiaipari nagyvállalatok jövőbeli bevételeinek kulcsfontosságú forrása, mivel a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet csökken a megújuló energiaforrások és az elektromos járművek térnyerésével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×