eur:
394.88
usd:
370.48
bux:
65195.84
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Ezt tette a papíriparral a műanyagstop és társai

A választások előtt nem lesz egyszerű szerződést kötni a gyártók és az állam között például szavazólapra, úgy változnak az árak.

A Növekedés.hu azt írja, a könyvkiadók, a csomagolóanyag-, háztartási és egészségügyi gyártók egyöntetűen arról számolnak be, hogy a tavalyi jelentős, 20 százalékos áremelkedés után a papírhiány marad, de az árak tetőzhettek.

Peller Katalin, a Nyomda- és Papíripari Szövetség ügyvezető igazgatója a portálnak elmondta, több szektorban kritikus helyzet állt elő, ennek összetevői:

  • a világjárvány miatt zuhant a fakitermelés, az újraindítás pedig lassú
  • környezetvédelmi átállás (a műanyag kivezetése)
  • logisztikai láncok megszakadása
  • a fenti tényezők együttes következménye a papírhiány
  • a drágulást pedig az energiaár-emelkedés is fűti.

Aláhúzta, Magyarországon a nyomdaiparban használt papírt egyáltalán nem gyártanak, a csomagolóiparban használt karton termékeket és egészségügyi papírokat viszont igen.

Az áremelkedésekről szólva Peller Katalin elmondta: tavaly novemberi felmérésük 15-20 százalékos költségnövekedést mutatott, és a választási évben bizony fejtörést fog okozni, hogy mennyibe kerülnek majd a kész termékek - szavazólapok, brosúrák.

"A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordultunk, hogy valamiképpen kezelni lehessen ezt az anomáliát" - tette hozzá Peller Katalin.

És akkor még a világ egyik legnagyobb grafikai papír előállító vállalkozásánál, a finn UPM-nél lehetséges sztrájkról nem is esett szó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×