eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
investment protection concept, growth money capital, banking
Nyitókép: anyaberkut/Getty Images

Eldurvult az ipari termelői árak növekedése

A KSH bőven két számjegyű adatokat közölt csütörtök reggel.

Tavaly novemberben az ipar belföldi értékesítés árai átlagosan 31,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 16,8 százalékkal emelkedtek. Az ipari termelői árak átlagosan 21,6 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, az októberi 18,5 százalékos emelkedés után - ismertette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi árak éves emelkedése 4,6 százalékponttal, az exportáraké 2,5 százalékponttal volt magasabb az előző havinál.

Az előző hónaphoz képest a belföldi értékesítési árak 4,0, az exportértékesítési árak 2,0 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében 2,7 százalékkal növekedtek.

Belföldön a 63 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 22,3, a 31 százalékos súlyú energiaiparban 53,0 százalékos volt a drágulás éves üteme.

Exportban a 95 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 11,1, a 4,5 százalékos súlyú energiaiparban - a világpiaci árak növekedése és a nyersanyagok árának bázisidőszaki visszaesése következtében - 206,1 százalékos volt a drágulás.

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a belföldi értékesítési árak 15,7, az exportértékesítési árak 11,2, az ipari termelői árak összességében 12,8 százalékkal nőttek.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×