eur:
393.76
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Adult and children hands holding paper family cutout, family home, foster care, homeless charity support concept, family mental health, international day of families
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Fontos határidőre figyelmeztet százezer családot a Pénzügyminisztérium

Még egy hét áll rendelkezésre a februári adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozat kitöltésére, amelyből csütörtök reggelig már 650 ezer be is érkezett. Az adóhivatal december 31-ig még mintegy 100 ezer szülő nyilatkozatát várja.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a gyermeket nevelő szülőnek – ha nem ő kapja a családi pótlékot – fontos mérföldkő a december 31-e. Eddig kell ugyanis az adóvisszatérítéshez szükséges nyilatkozatot, az úgynevezett VISSZADO-t kitölteni – tette hozzá Tállai András.

Az esetek jelentős többségében mindkét szülőnek jár a családi pótlék, de azt ténylegesen csak az egyik szülő kapja kézhez, így az ő bankszámlaszámát, vagy postai címét ismeri az adóhivatal. Viszont a másik szülő esetében az adóvisszatérítéshez szükséges legfontosabb adat hiányzik. Az adóhivatal nem tudja, hogy hová kell utalni a visszajáró adót – magyarázta az államtitkár.

Amennyiben az édesanya kapja a családi pótlékot, neki nincs teendője. Az adatok helyességét a VISSZADO megtekintésével néhány kattintást követően ő is ellenőrizheti, de a nyilatkozatot csak egyetlenegy esetben kell, hogy kitöltse: ha máshová kéri az adóvisszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Az édesapa, a házastárs viszont csak úgy kapja kézhez február 15-ig az adóvisszatérítés összegét, ha szilveszterig nyilatkozik

– nyomatékosította Tállai András.

A magyar adózási történelemben példa nélküli a családi adóvisszatérítés, amely minden olyan gyermeket nevelő szülőnek jár, aki idén legalább egy napig családi kedvezményre volt jogosult â mondta az államtitkár.

Példaértékű az intézkedés abban a tekintetben is, hogy több típusú jövedelem adóját érinti. Így nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza, hanem például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekhosoknak (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az adóból szja-nak minősülő 9,5 százalékos rész jár vissza. A katások (kisadózó vállalkozások tételes adója) pedig a befizetett adó negyedét kapják kézhez, a főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak - sorolta az államtitkár.

Annyiféle kitöltési lehetőséget biztosít az adóhivatal, hogy mindenki megtalálja a számára legkedvezőbbet – húzta alá Tállai András. A VISSZADO-t legegyszerűbb online kitölteni, hiszen az űrlapon szerepelnek az adóhivatal rendelkezésére álló adatok, csak a hiányzó adatokat kell beírni. De a nyilatkozat papíralapon is benyújtható a postán keresztül, vagy személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is leadható - emlékeztetett az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×