eur:
389.29
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pixabay

Irgalmatlan áremelkedési nyomás nehezedik az építőiparra

Decemberben a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak, miként az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is.

A lakásépítő cégek 72 százaléka készül áremelésre a következő három hónapban, az első három negyedévben 9,7 százalékkal nőttek éves alapon az építőipari termelői árak a KSH adatai szerint - írja pénteki számában a Világgazdaság.

Az árakra ható nyomás az építőiparban egyre nő, a GKI Gazdaságkutató Zrt. építőipari üzleti kilátásokat tükröző felmérésének húszéves történetében még sosem lehetett találkozni ilyen magas intenzitású áremelési törekvésekkel - írja a lap a társaság közlésére hivatkozva.

Négyhavi mélypontra jutott, miután szűk négy ponttal csökkent az ágazati bizalmi index, de még mindig sokkal kedvezőbb kilátásokat jelez, mint a járvány első, második és harmadik hulláma során - jelezte a GKI.

Decemberben a magas- és mélyépítő cégek kilátásai egyaránt romlottak, miként az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség és a rendelésállományok értékelése is.

A foglalkoztatási várakozások viszont kissé javultak az előző hónaphoz képest - állapította meg a kutatás. A munkaerőhiány lényegében az építőipari cégek 57 százalékát érinti. Különösen jelentős ez a probléma a lakásépítésben, az itt tevékenykedő cégek 76 százaléka szenved ettől. Az anyag- és kapacitáshiánnyal minden harmadik termelő kénytelen szembesülni, de e tényező említési gyakorisága kissé csökkent a nyári hónapokhoz képest. A vevők laza fizetési fegyelme minden negyedik vállalkozást érinti hátrányosan, és inkább a kis- és középvállalatok vezetőinek okoz fejtörést - írja a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×