eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Young caucasian woman at self-service gas station, hold fuel nozzle and refuel the car with petrol, diesel, gas. Pretty woman filling her auto with gasoline or benzine, outdoors. Self service gas pump.
Nyitókép: romrodinka/Getty Images

Tizennégy éves csúcson a magyar infláció

7,4 százalék volt a fogyasztói árnövekedés novemberben az egy évvel korábbihoz képest.

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Legutóbb 2007. decemberben volt legalább ekkora az infláció – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A novemberi maginfláció 5,3 százalékos volt, 0,6 százalékponttal magasabb az előző havinál.

Az elmúlt egy évben

az üzemanyagok, illetve a dohányáruk ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 37,7, illetve 16,8 százalékkal.

Az előző hónaphoz, képest a fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal nőttek az októberi 1,1 százalékos emelkedés után.

Egy év alatt az élelmiszerek ára 6,0, ezen belül az étolajé 26,9, a liszté 20,2, a margariné 19,5, a kenyéré 12,1, a péksüteményeké 11,3, a baromfihúsé 9,0, százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkekért 6,6 százalékkal, a szolgáltatásokért 4,6 százalékkal kellett többet fizetni.

Egy hónap alatt, októberhez viszonyítva az élelmiszerek 0,8, ezen belül a liszt 7,4, a péksütemények 4,3, százalékkal lettek drágábbak. A ruházkodási cikkek ára 1,2, a járműüzemanyagoké 2,0 százalékkal nőtt. A tartós fogyasztási cikkek 1,2 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkekért 6,6 százalékkal kellett többet fizetni, 1,2 százalékponttal gyorsult a drágulás üteme. A konyhabútorok ára 14,7, a szobabútoroké 13,2 százalékkal emelkedett, az új személyautókért 7,1 százalékkal, a kerékpárokért 12,2 százalékkal kell többet fizetni, a televíziók ára 8,5 százalékkal emelkedett egy év alatt.

Az év első 11 hónapjában fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,9, a nyugdíjas háztartások körében 4,4 százalékkal emelkedtek.

A háztartási energia árát átlagosan 0,9 százalékkal emelte, hogy 7,8 százalékkal drágább lett a szén és 7,4 százalékkal a tűzifa.

A szolgáltatások 4,6 százalékos novemberi éves drágulása 0,9 százalékponttal magasabb az októberinél, amiben benne van az autópálya díj és parkolás 35,9 százalékos emelkedése, miután egy éve ingyenes volt a parkolás. A közlekedési szolgáltatások 13,2 százalékkal drágultak, a postai szolgáltatások 7,2 százalékkal, míg a telefon és az internet 1,0 százalékkal olcsóbb a tavalyinál.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×