eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen a budapesti Larus Rendezvényközpontban 2021. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Megugrott az államháztartás hiánya

Csaknem négyezer milliárd forint az éves hiány. A novemberi a Pénzügyminisztérium előző jelentéséből kiindulva 1009 milliárd forintot tett ki.

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – tette közzé gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

A központi alrendszeren belül a központi költségvetés 3610,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 347,2 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 26,0 milliárd forintos többletet értek el.

A novemberi hiány az előző jelentésből kiindulva 1009 milliárd forintot tett ki.

A hiányszámok hátterében a gazdaság újraindítása, a családok védelme és a beruházások ösztönzése érdekében meghozott kormányzati intézkedések, illetve az adócsökkentések állnak

– jelezte a tárca közleményében.

Ebben arra is kitérnek: a magyar gazdaság 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, a beruházási rátát tekintve Magyarország továbbra is az uniós élmezőnyben szerepel, miközben a foglalkoztatottak száma megközelítette a 4,7 milliót.

A PM rámutatott: a kormány kiemelt feladatként kezeli a nyugdíjasok védelmét, ezért az ellátások további kiegészítő emeléséről döntött. Eszerint a nyugdíjak novemberben további 1,2 százalékkal emelkedtek és a különbözetet januárra visszamenőleg egy összegben megkapta minden érintett; a kiegészítő emelések az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedtek. Szintén novemberben kapták kézhez a jogosultak a nyugdíjprémiumot, melynek összege idén egységesen 80 ezer forint. A novemberi intézkedések mintegy 250 milliárd forintos költségvetési kiadással jártak - ismertették.

Felhívták a figyelmet arra, hogy

a kiadások közül kiemelendő a november végéig nyugellátásokra fordított 3795,5 milliárd forint

mellett a gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett 1633,7 milliárd forint is. Ezeken felül lényeges kiadásként jelentkezik a közúti fejlesztésekre fordított 234,5 milliárd forint, a közlekedési ágazati programokra fordított 181,2 milliárd forint, a Magyar Falu Programra fordított 162,7 milliárd forint és a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra kifizetett 95,3 milliárd forint is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×