eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.
Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images

Újabb kamatemelésről döntött az MNB

Az egyhetes betét kamatát 3,10 százalékon hirdették meg. Bő két hét alatt már 130 bázispontot szigorított az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

A monetáris tanács kedden döntött a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről. Az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,15 százalékról 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 3,05 százalékról 4,10 százalékra emelte. Ezzel a múlt heti, 2,90 százalékon meghirdetett egyhetes betététi tender után fennmaradt 15 bázispont felett további teret nyitott a kamatemelés előtt.

A monetáris tanács, amikor az októberi kamatdöntő ülésén ismét 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte az alapkamatot, már bejelentette, hogy készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamatnál magasabbra emelni, és még azon a csütörtökön az alapkamat felett 40 bázisponttal, az előző hetinél 70 bázisponttal nagyobb kamattal hirdette meg az egyhetes tendert.

A Portfolio a mostani döntésről azt írta, az eddiginél kisebb, 20 bázispontos emelés azt is sugallja, hogy az MNB kicsit fékez a szigorításon, amiben szerepe lehet a forint utóbbi napokban látott erősödésének is. Az egyhetes betéti rátával a jegybank aktívan tud reagálni az árfolyam változásaira, ami jelenleg a leghatékonyabb eszköze, hogy az inflációt a 3 százalékos célhoz közelítse.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×