INFORÁDIÓ
2022. január 21. péntek
Ágnes

mnb

kamat

egyhetes betéti kamat

Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Újabb kamatemelésről döntött az MNB

Infostart / MTI

Az egyhetes betét kamatát 3,10 százalékon hirdették meg. Bő két hét alatt már 130 bázispontot szigorított az MNB.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3,10 százalékon hirdette meg egyhetes betétjét, az előző hetinél 20 bázisponttal magasabb kamaton.

A monetáris tanács kedden döntött a kamatfolyosó kiszélesítéséről és aszimmetrikussá tételéről. Az egynapos jegybanki betét kamatát 45 bázisponttal 1,15 százalékról 1,60 százalékra, míg az egynapos és az 1 hetes fedezett hiteleszköz kamatát 105 bázisponttal 3,05 százalékról 4,10 százalékra emelte. Ezzel a múlt heti, 2,90 százalékon meghirdetett egyhetes betététi tender után fennmaradt 15 bázispont felett további teret nyitott a kamatemelés előtt.

A monetáris tanács, amikor az októberi kamatdöntő ülésén ismét 30 bázisponttal 2,10 százalékra emelte az alapkamatot, már bejelentette, hogy készen áll az egyhetes betét kamatát az alapkamatnál magasabbra emelni, és még azon a csütörtökön az alapkamat felett 40 bázisponttal, az előző hetinél 70 bázisponttal nagyobb kamattal hirdette meg az egyhetes tendert.

A Portfolio a mostani döntésről azt írta, az eddiginél kisebb, 20 bázispontos emelés azt is sugallja, hogy az MNB kicsit fékez a szigorításon, amiben szerepe lehet a forint utóbbi napokban látott erősödésének is. Az egyhetes betéti rátával a jegybank aktívan tud reagálni az árfolyam változásaira, ami jelenleg a leghatékonyabb eszköze, hogy az inflációt a 3 százalékos célhoz közelítse.

Nyitókép: Jozsef Zoltan Varga/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018