INFORÁDIÓ
2022. január 16. vasárnap
Gusztáv

gdp

magyar gazdaság

ksh

Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.

Itt vannak a részletes számok a GDP alakulásáról

Infostart / MTI

Némi korrekciót hozott a harmadik negyedév.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos volt a növekedés. Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8 százalékkal - meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet - erősítette meg második becslésében a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

A GDP 1,5 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti, 2019. harmadik negyedévinél.

  • A szolgáltatások 6,8 százalékkal,
  • az ipar 2,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi teljesítményét.
  • A háztartások vásárolt fogyasztása 5,2 százalékkal,
  • a beruházások 9,6 százalékkal nőttek.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi, 6,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,3, a bruttó felhalmozás 6,0 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, míg a nettó export 3,2 százalékponttal visszafogta a gazdaság teljesítményét.

A Portfolio elemzése emlékeztet arra, hogy az időszak teljesítményét két hatás befolyásolta. A harmadik negyedév volt az első olyan időszak a koronavírus-járványban, ami teljesen szabad, korlátozásmentes gazdálkodást tett lehetővé, sok szolgáltatás esetében nagy gazdasági aktivitást jelentve. A gazdaságot ugyanakkor egyre erőteljesebben fékezik a kínálati problémák. Úgy tűnik, hogy a fenti két hatás közül az utóbbi lehetett az erősebb - írja a portál.

Hozzáteszik: a növekedési kép összességében nem katasztrofális. A koronavírus-válságból nagy lendülettel tört ki a gazdaság, a megelőző negyedévek GDP-jelentései rendre pozitív meglepetést hoztak, a mostani adat ebben hozott némi korrekciót.

Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Szepessy László

Tavaly márciusban végeztek rajta életmentő műtétet, de a rák ismét megtámadta a szervezetét....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018