eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Wooden blocks with the word GDP and up and down arrows. An unstable economy in the country. Financial measure of the market value of all the final goods and services produced in a specific period.
Nyitókép: Andrii Yalanskyi/Getty Images

Itt vannak a részletes számok a GDP alakulásáról

Némi korrekciót hozott a harmadik negyedév.

A bruttó hazai termék (GDP) volumene 6,1 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos volt a növekedés. Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 6,8 százalékkal - meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet - erősítette meg második becslésében a Központi statisztikai Hivatal (KSH).

A GDP 1,5 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti, 2019. harmadik negyedévinél.

  • A szolgáltatások 6,8 százalékkal,
  • az ipar 2,5 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi teljesítményét.
  • A háztartások vásárolt fogyasztása 5,2 százalékkal,
  • a beruházások 9,6 százalékkal nőttek.

A bruttó hazai termék harmadik negyedévi, 6,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,8, az építőipar 1,0, az ipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,3, a bruttó felhalmozás 6,0 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, míg a nettó export 3,2 százalékponttal visszafogta a gazdaság teljesítményét.

A Portfolio elemzése emlékeztet arra, hogy az időszak teljesítményét két hatás befolyásolta. A harmadik negyedév volt az első olyan időszak a koronavírus-járványban, ami teljesen szabad, korlátozásmentes gazdálkodást tett lehetővé, sok szolgáltatás esetében nagy gazdasági aktivitást jelentve. A gazdaságot ugyanakkor egyre erőteljesebben fékezik a kínálati problémák. Úgy tűnik, hogy a fenti két hatás közül az utóbbi lehetett az erősebb - írja a portál.

Hozzáteszik: a növekedési kép összességében nem katasztrofális. A koronavírus-válságból nagy lendülettel tört ki a gazdaság, a megelőző negyedévek GDP-jelentései rendre pozitív meglepetést hoztak, a mostani adat ebben hozott némi korrekciót.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×