eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsonyfák egy árusnál a fővárosi Hunyadi téren 2017. december 22-én.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Felmérés: egy magyar hét embert akar megajándékozni karácsonykor

Meglepően alapos elemzési adatok állnak rendelkezésre az idei ünnepi költésekről. És lesz, ami nem drágul.

Akár 15-20 százalékkal is drágább lehet idén a karácsony a tavalyihoz képest – mondta érdeklődésünkre Madar Norbert, a GKI Digital Kutató és Tanácsadó Kft. vezető tanácsadója és partnere.

"A drágulás nem kizárólag az ünnepek miatt megy végbe, sokkal inkább a koronavírus gazdasági hatásait érezhetjük, ugyanis a világkereskedelem egészére jellemzők azok a gyártási-ellátási problémák, amelyek hatással vannak az árképzésre" – fogalmazott Madar Norbert.

Az alapanyaghiány és a kieső kapacitás az a két összetevő, amely önmagában 20-30-40 százalékos drágításra is képes, és a drágulás nem csak a magyar vásárlókat érinti, van azonban a folyamatban egy "magyar sajátosság" is.

"A vásárlóerő és a költési kedv a magyar lakosságban nagyon erős és intenzív, amit támogatnak a kormányzat által beígért plusz jövedelmek, juttatások is, ezek a pénzek pedig a kereskedelemben csapódnak le többletbevételként" – húzta alá Madar Norbert.

Arra azért figyelmeztet, hogy

idén limitált lesz a kínálat és a választék is, ezért érdemes időben nekiállni a vásárlásnak.

Természetesen nincs szezon promóciók, kedvezmények nélkül, úgyhogy nem kell félni, hogy "nem látunk áthúzott árakat", de a megjelenő százalékok a kereskedés szempontjából "egészségesebbeknek tűnnek majd".

"A fekete pénteki novemberi átlagos kedvezmény mindössze átlagosan 17 százalék körül alakul, szemben a korábbi évek 30-40 százalékos akcióival" – hozta példaként.

A karácsonyi ajándékok között a legnépszerűbbek a ruhák, a játékok és az elektronikai cikkek. Ezek között viszont van egy termékcsoport, amelyben nem lesz drágulás: a ruha. Az elektronikai cikkek piacán viszont a chiphiány árfelverő hatású lesz.

A papírgyártás drágulása a könyvgyártásban, a fáé a bútoráraknál és -hiánynál jelentkezhet – tette hozzá Madar Norbert.

Elmondta még,

a magyar lakosság átlagosan 60 ezer forintot költhet karácsonykor, és legalább 7 embert szeretne megajándékozni.

Az összeg 15 százalékkal magasabb a tavalyinál.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×