eur:
393.1
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

Ősszel kezdhetik utalni Budapestre a brüsszeli helyreállítási pénzeket

Magyarország 7,2 milliárd euró támogatást igényelhet az uniós Helyreállítási Alapból.

A helyreállítási tervről továbbra is zajlanak az egyeztetések a magyar féllel azzal a céllal, hogy szeptember végéig készüljön el Magyarország helyreállítási és rezilienciaépítési tervének bizottsági értékelése - válaszolta a növekedés.hu kérdéseire az Európai Bizottság budapesti képviselete, így tehát ősszel elkezdődhetnek majd a kifizetések.

Azoknak az országoknak az esetében, amelyeknek helyreállítási tervét már elfogadta az Európai Bizottság (18 ilyen van), illetve annak értékelését az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, a teljes támogatási összeg 13 százalékát a Bizottság a tagállamok rendelkezésére bocsátja a programok jóváhagyását követő két hónapon belül. Ezek a kifizetések is ősszel indulnak tehát.

(Hasonlóképpen elkezdik az előlegek kiutalását az országoknak a hétéves költségvetés esetében is, ezzel a forrással akkor számolhat a legbiztosabban a kormány, ha nem lép életbe a jogállamisági feltételekhez kötés.)

A Next Generation EU legfőbb újdonságát nem a felhasználási területei, hanem a pénz előteremtésének módja jelenti, hiszen az Európai Bizottság felhatalmazást kapott arra, hogy hatalmas összegben – 750 milliárd euró erejéig, 2018. évi árakon – vegyen fel hitelt a nemzetközi pénzpiacokon, úgy, hogy annak visszafizetését a 27 tagállam költségvetése – vagyis a 27 tagállam együttesen – szavatolja.

Iván Gábor, a Magyar Közgazdasági Társaság Európai Uniós Szakosztályának elnöke, az Európai Unió Tanácsa Főtitkárságának munkatársa a portálnak elmondta: helyreállítási alap által nyújtott hitelek kamatozásának részleteiről ugyan nincsenek pontos információi, azt azonban valószínűsíti, hogy a kamatfeltételek a 27-ek hitelképességén alapulnak – az unió vezető gazdasági hatalma, Németország jelenleg negatív kamaton jut hitelekhez.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×