eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Oltásához előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával töltött fecskendők a fővárosi Honvédkórház oltópontján 2021. április 13-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem minden országban vonható felelősségre a gyártó az oltás mellékhatásai miatt

A gyógyszergyártók igyekeznek védeni magukat - egyes országokban ezért az állam vállalta magára, hogy kompenzál a mellékhatásokért.

A gyógyszergyártók igyekeztek bebiztosítani magukat az olyan esetekkel kapcsolatosan, mint amilyen az AstraZeneca vagy a Janssen vakcinájánál megfigyelhető, ritkán kialakuló, de potenciálisa halálos vérrögösödés. Egyes kormányok készen állnak arra, hogy a súlyos és nem várt mellékhatásokat elszenvedőknek kártérítést fizessenek, míg mások inkább úgy gondolják, ennek felelőssége fejlesztő- és gyártó cég vállán nyugszik, írja a MedicalXpress.

Amerikában és az Egyesült Királyságban az ehhez hasonló mellékhatások kapcsán limitált mértékben vonhatók felelősségre jogilag a gyártók: a jelenség oka az oltóanyaggyártás felgyorsításában nyújtott segítség. Az USA-ban a nyilvános és a sürgősségi készültségről szóló törvény mondja ki "az orvosi intézkedések, például a diagnosztika, a kezelések és az oltások beadásával kapcsolatos veszteségek jogi felelősségének korlátozását." Ennek célja a törvény szerint

"népegészségügyi vészhelyzet esetén az orvosi intézkedések gyors kidolgozásának és alkalmazásának ösztönzése".

Ugyanez a törvény korlátozza a gyógyszercégek vezetőinek felelősségét, kivéve a "szándékos kötelességszegés okozta halál vagy súlyos testi sérülés" esetét.

Kanadában sem a gyógyszercégeket vonják felelősségre: itt az állam hozott létre sémát, amely kárpótlást fizet. Nagy-Britanniában egy már létező sémát terjesztettek ki a koronavírusra: súlyos fogyatékosságot okozó esetekben akár 50 millió forintnak megfelelő összeg is lehet a kompenzáció.

Az Európai Unióba ugyanakkor a felelősség a gyártóké marad. "Bizonyos, meghatározott körülmények között azonban a társaságok kártalanításra kérhetik a tagállamokat" - mondta el Stefan de Keersmaeker, a Bizottság szóvivője.

A vitás eseteket bíróságon kell eldönteni.

Azokkal a mellékhatásokkal kapcsolatban, amelyek a vakcina betegtájékoztatójában megtalálhatók, nem lehet felelősségre vonni a készítőt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×