eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Gazdaságvédelmi és innovációs operatív program (Ginop) újabb támogatási szerződéseinek aláírásán a Pénzügyminisztériumban 2020. szeptember 24-én. Több mint 2600 milliárd forint értékben születtek támogatói döntések a program pályázati felhívásain.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Több mint duplájára ugrott márciusban az államháztartás hiánya

A járványügyi védekezés, a vakcinabeszerzések és a gazdaság újraindítását szolgáló intézkedések következtében 1144,1 milliárd forintos hiánnyal zárt március végén az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere – közölte gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Március végén 1144,1 milliárd forint volt az államháztartás idei hiánya.

  • A központi költségvetés 943,0 milliárd forintos
  • a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 182,7 milliárd forintos
  • az elkülönített állami pénzalapok pedig 18,4 milliárd forintos

hiányt mutattak az első negyedév végén.

Az év első két hónapjában 539,7 milliárd forintos hiánnyal zárt a központi kormányzat mérlege, ebből következően

a márciusi deficit 604,4 milliárd forint volt a februári 738,5 milliárd forint után, míg januárban 198,8 milliárd forint többlet volt.

Tavaly márciusban 577,3 milliárd forint volt a központi kormányzat hiánya és 831,9 milliárd forint a múlt év első negyedévének végén.

Az első negyedéves, 1144,1 milliárd forint hiány elérte az idei évre tervezett 1491,2 milliárd forint deficit 76,7 százalékát.

A PM tájékoztatója kitér arra, hogy a tavaszi parlamenti időszakban sor kerülhet a 2021. évi költségvetési törvény módosítására. "Ennek során biztosítani szükséges a járványügyi és gazdaság-újraindítási intézkedések költségvetési forrásait úgy, hogy közben az adósságszint csökkenjen. Ennek megfelelően az új, uniós módszertan szerinti államháztartási hiánycélt a GDP 7,5 százalékában szükséges kijelölni" – olvasható a közleményben.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának, az Eurostatnak a hónap elején megküldött, úgynevezett EDP-jelentésben az államháztartás idei hiányát 3860 milliárd forintban adta meg Magyarország, ami a GDP 7,5 százaléka lehet. Ebből 186,3 milliárd forint az önkormányzatok deficitjéből ered.

A PM jelentése szerint az első negyedévi bevételek alakulását jelentősen befolyásolja a koronavírus-járvány gazdasági hatása és az ezzel kapcsolatosan bevezetett munkaadói kedvezmények, a szociális hozzájárulási adó 17,5 százalékosról 15,5 százalékra csökkentése, valamint a magasabb bérkiáramlás. Az év első három hónapjában 150,6 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ugyanakkor az uniós kiadások 615,6 milliárd forintot tettek ki - emelte ki a PM tájékoztatója.

A járványügyi védekezésre fordított összeg meghaladta a 342,8 milliárd forintot. A március hónapot befolyásolta, hogy a húsvéti munkaszüneti napokra tekintettel egyes családi támogatások áprilisi összegéből 32,1 milliárd forintot már március végén folyósítottak az ellátottak részére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×