INFORÁDIÓ
2021. április 20. kedd
Tivadar

minimálbér-emelés

2021

munkaadó

munkavállalók

Nincs megállapodás a magyar minimálbérről

Nincs megállapodás a magyar minimálbérről

Infostart

Kudarcba fulladtak a tárgyalások, a munkavállalók már elbukták a januári emelést.

A munkaadók és a munkavállalók a szerdai egyeztetésen sem állapodtak meg a 2021-es minimálbérről. Perlusz László, a VOSZ főtitkára a Portfoliónak elmondta, hogy a tárgyaláson 3 százalékos emelést javasoltak, de a 4 százalékos növekedésbe is benne lettek volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban ezt nem fogadták el.

A kormányzati oldal megerősítette a tárgyalásokon, hogy nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés. Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket.

A felek 2020 végén nem tudtak megegyezni a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimumról, ezért az idei évben is folytatódtak a tárgyalások. A kormány tavaly év végi rendelete értelmében nem változik 2021-től a minimálbér, a kabinet a munkaadói és a munkavállalói képviseletek közötti megegyezésre vár.

A munkavállalói oldal képviselői 5 százalékos minimálbér-emelést szeretnének elérni, de volt olyan munkavállalói képviselet, amelyik a 4 százalékos emelést elfogadta volna a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának ülésén, de az oldal képviselői megosztottak, a Magyar Szakszervezeti Szövetség ragaszkodik az 5 százalékhoz.

Kordás László: inkább távolodtak az álláspontok

Eredménytelen volt a tárgyalás, nem közeledtek az álláspontok, inkább távolodtak, minden fél tér vissza az eredeti javaslatához. A munkaadók hivatalosan 3 százalékos emelésben gondolkoznak, a munkavállalói oldalon viszont az 5 százalékból nem engednek – erősítette meg a tárgyalás kudarcát az InfoRádiónak Kordás László, a a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Mint fogalmazott, összességében háromezer forinton vitatkoznak a felek, ezt szerint feloldhatná a kormány, amely egyelőre csak moderátori szerepet vállal a folyamatban. A munkáltatók azzal érvelnek, hogy 2020-ban jelentős gazdasági visszaesés volt, amit Kordás László vitat, mert ez nem egységesen minden ágazatra igaz, van, ahol már visszapattanás van. Ahol ez megtörtént, ott lehetőség van a nagyobb emelésre, ahol nincs, ott szerinte az államnak kellene támogatás formájában segítenie.

"Nincs kompromisszum, ilyen még nem volt az elmúlt harminc évben. Ilyenkor a kormány kihirdetheti a minimálbér-emelés mértékét, de ez nem történt meg" – mondta az elnök, és hozzátette, jövő héten összeül ismét a fórum, és a munkavállalók tettek újabb javaslatot a patthelyzet feloldására.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018