eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szijjártó Péter: a magyar bankrendszer is felkészültebb, mint a 2008-2009-es években volt

Sikeresnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Bankszövetséggel folytatott együttműködést a koronavírus-járvány idején több gazdasági területen is.

A tárcavezető a Magyar Bankszövetség online évzáró rendezvényére küldött videoüzenetben, megköszönve az együttműködést, példaként kiemelte: fontos volt a hiteltörlesztési moratórium bevezetésével magyar vállalkozások tízezreinek és emberek százezreinek átmenetet biztosítani a járvány idején.

Kitért arra is, hogy míg a világgazdaságból szinte kizárólag negatív hírek érkeznek, "addig mi Magyarországon napról napra jelentünk be újabb és újabb beruházásokat".

Az Eximbankkal kapcsolatban felidézte: novemberben az eddigi legnagyobb, 60 milliárd forint értékű kötvénykibocsátását hajtotta végre, valamint egy kétoldalú, 200 millió eurós hitelfelvételről is sikerült megállapodást aláírni. Így a következő időszakban a magyar cégek megnövekedett finanszírozási igényét is ki tudják majd szolgálni - közölte. Sok piaci lehetőség megnyílt a jelenlegi időszakban az exportképes magyar vállalatoknak.

Utalt arra, hogy a járvány miatt a világgazdaság eddigi növekedési üteme megtört, annak mindenképpen hatása van a magyar gazdaságra, mivel a világ egyik legnyitottabb gazdasága. Magyarország egyike a világ azon 35 országának, amelyek évente 100 milliárd euró exportteljesítményt képesek előállítani, ráadásul az elmúlt hat évben évről-évre megdőlt az exportrekord - sorolta.

Hozzátette: ha 10-12 évvel ezelőtt jött volna egy ilyen válság, az biztosan "ledöntötte volna a lábáról" az egész magyar gazdaságot. Az elmúlt tíz év megfeszített munkája eredményeképpen ma már van olyan életerős a magyar gazdaság, hogy ellen tud állni egy ilyen válságnak. A magyar bankrendszer is felkészültebb, mint volt a 2008-2009-es években. A magyar bankok helyzete is kellően stabil - mondta, hozzátéve: erre szükség volt, és lesz a következő időszakban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az új világgazdasági korszak hosszú távú nyertese lesz Magyarország, amihez szükség van a pénzügyi szektorral való jó együttműködésre is.

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×